Näkökulma: Tätä et tiennyt eläkerahastokellosta - valtion nostamaa velkaa valuu rahastoihin
Keskiviikko 16.3.2016 klo 19.32
Julkisuudessa on sivuutettu se, että 2/3-osaa velkakellon kertomasta valtion nostamasta velasta on tosiasiassa laitettu eläkerahastokelloon, kirjoittaa yhteiskuntatieteiden tohtori Olli Pusa.
Loading...
Keskiviikkonana avattiin Helsingissä Aleksanterinkadulla eläkerahastokello, joka tikittää eläkerahastojen kasvun mukaan. Kadun toisella puolella on ollut jo pitemmän aikaa velkakello, joka vastaavasti mittaa valtion velan kasvua.
Tämä kahden kellon asetelma osuu kohdalleen enemmän kuin monet arvaavatkaan. Valtion velkakello kasvaa vuodessa 6-7 miljardia euroa ja eläkerahastokello kasvaa vuodessa yli 10 miljardia. Julkisuudessa on sivuutettu se, että 2/3-osaa velkakellon kertomasta valtion nostamasta velasta on tosiasiassa laitettu eläkerahastokelloon. Katsotaanpa muutamaa esimerkkiä.
lll
1) Tunnetusti eläkejärjestelmä on laiminlyönyt eläketurvasta huolehtimisen. Sen vuoksi valtio joutuu tukemaan vanhusväestöä monilla eri tavoilla, mm. asumistuen kautta. Silloin eläkerahastot kasvavat ja samalla valtion velkakello kilisee.
2) Aikoinaan yritykset maksoivat Kela-maksuna noin miljardin vuodessa kansaneläkejärjestelmän kuluista. Sitten tuo miljardin maksu poistettiin ja sillä piti helpottaa yritysten työvoimakustannuksia. Vaan mitä tapahtui? Nostettiin vastaavasti yritysten Tyel-maksua. Eli tuo miljardin velanotto vuodessa päätyykin kasvattamaan eläkerahastoja.
3) Kilpailukykysopimuksessa tarkasteltiin Tyel-maksua. Yksi vaihtoehto olisi ollut alentaa maksua 1,2%, mikä olisi pienentänyt yritysten kustannuksia miljardilla vuodessa ja eläkerahastot olisivat kasvaneet vastaavasti hitaammin. Näin ei tehty, vaan tuo alennus maksatetaan palkanalennuksena työntekijöillä siirtämällä osa maksusta heille. Palkansaajille tuo miljardi hyvitetään valtion verojen alennuksella. Siis valtio ottaa taas miljardin velkaa, jolla varmistetaan eläkerahastojen kasvu.
lll
Esimerkkejä voi jokainen pohtia lisää. No, mitä eläkerahastot noilla valtion velalla rahoitetuilla miljardeilla sitten tekevät? Sijoittavat ne samoin kuin muunkin keräämänsä ylijäämän kansainvälisiin finanssikeskuksiin jäähdyttäen Suomen ylikuumentunutta taloutta. Monet asiantuntijat ovat jo ennustaneet finanssimarkkinoiden romahdusta ja kieltämättä negatiiviset korot eivät lupaavilta näytä. Silloin haihtuu noista rahoista kymmeniä miljardeja samoin kuin 2008 finanssikriisissä.
Mutta se ihmetyttää, että holtittomasti kasvavien eläkerahastojen käyttö siihen mihin ne on kerätty, eli eläkkeisiin, katsotaan nuorten sukupolvien pöydästä syömiseksi. Mutta valtion velan holtiton kasvattaminen ei sitä olekaan? Kuka ne velat todellisuudessa siis maksaa? Vai onko Alexander Stubb tehnyt Joulupukin kanssa sopimuksen, että Joulupukki maksaa Suomen 100-vuotislahjana pois kaikki valtion velat?