Tämä yhdistelmä auttaa tyypin 2 diabetekseen
Perjantai 8.5.2015 klo 13.55
Diabetesriskin saa pienenemään parhaiten, kun sekä pudottaa painoa että liikkuu enemmän.
FAKTAT
Etkö tiedä, onko sinulla riski sairastua tyypin 2 diabetekseen? Tee testi Diabetesliiton nettisivuilla.
Tyypin 2 diabetes on vakava ja perinnöllinen sairaus, jonka puhkeamiseen elintavat vaikuttavat merkittävästi. Liikapaino, etenkin vyötärölihavuus, vähäinen liikunta, väärät ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä.
Oman sairastumisriskisi voit arvioida helposti Diabetesliiton julkaisemalla riskitestillä:
http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/diabeteksen_ehkaisy/riskitesti
Riskitestin ovat suunnitelleet professori Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitokselta ja erikoistutkija Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Testi perustuu laajaan tutkimusaineistoon.
Lääkärit suosittelevat diabetesriskipotilaille kahta elämäntapamuutosta: painon pudottamista sekä liikunnan lisäämistä.
Saint Louisin yliopistossa Yhdysvalloissa tehty tutkimus osoittaa, että kyse ei ole vaihtoehtoista. Parhaimpaan tuloksiin pääsee, kun pudottaa sekä painoa että alkaa liikkua enemmän.
Kolme ryhmää
Tutkimuksessa oli mukana 52 keski-ikäistä ylipainoista naista ja miestä, joilta mitattiin insuliinitasot. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään. Jokainen ryhmä noudatti ohjelmaa, jonka tavoitteena oli 6-8 prosentin painonpudotus. Yksi ryhmä keskittyi kaloreiden rajoittamiseen, toinen liikuntaan ja kolmas sekä kaloreiden rajoittamiseen että liikuntaan.
Apulaisprofessori Edward Weissin mukaan kaloreiden rajoittamisryhmässä glukoositasapaino parani, kun paino putosi. Liikuntaryhmässä glukoositasapaino parani sekä painon putoamisen että toisen itsenäisen mekanismin kautta.
Weissin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että vaikka paino ei putoaisikaan, liikuntakin auttaa. Lisäksi näyttää siltä, että liikunnalla yksistään on glukoositasapainoon suurempi merkitys kuin kaloreiden rajoittamisella yksistään.
Yhdistelmäetu
Tutkimus osoitti, että sekä liikuntaryhmässä että kaloreiden rajoittamisryhmässä oli selviä positiivisia vaikutuksia insuliiniherkkyyteen.
Kuitenkin siinä ryhmässä, jonka osallistujat sekä rajoittivat kaloreita että liikkuivat, positiiviset vaikutukset insuliiniherkkyyteen olivat kaksi kertaa parempia kuin niissä ryhmissä, joissa keskityttiin vain joko liikuntaan tai kaloreiden rajoittamiseen.
Weissin mukaan on paljon ihmisiä, jotka uskovat säilyttävänsä normaalipainon välittämättä siitä mitä ja miten paljon syövät. Toisaalta on paljon niitä, jotka syövät sopivasti, mutta eivät liiku.
- Olisimme kaikki terveempiä, jos sekä liikkuisimme että söisimme sopivasti, Weiss sanoo.
Lähde: Medical Daily