maanantai 14. maaliskuuta 2016

Terve suu

Hyvä suun terveys merkitsee ikääntyneelle hyvää oloa ja elämänlaatua. Suun terveydestä tulee huolehtia, koska terve suu on portti hyvälle vastustuskyvylle. Ikääntyvien ihmisten terveydentilaan tulee usein muutoksia ja usein sillä on vaikutusta myös suuhun. Terve suu ei tarkoita täydellistä hymyä, mutta se tarkoittaa tulehduksetonta tilaa. Ikääntyneen kannattaakin suun hoidossa keskittyä erityisesti siihen, ettei suu ole infektion lähde.
 

Mitä on tulehdus suussa?

Tulehdus suussa on yleensä bakteerien aiheuttama tila ikenissä tai hampaan juuressa. Suussa olevat tulehdukset lisäävät aivoinfarktin ja muiden sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Suun tulehdukset voivat aiheuttaa myös keinonivelen tulehduksen. Hampaan lohkeama ei ole tulehdus, mutta lohkeaman seurauksena saattaa suun limakalvo tulehtua. Ikenien tulehduksen tunnistaa ikenen punertavasta väristä ja verenvuotoherkkyydestä. Tulehtuneita hammasvälejä puhdistettaessa on normaalia, että ikenet vuotavat verta, mutta jo parin viikon säännöllisen puhdistuksen seurauksena verenvuotoa ei ole tai se on vähentynyt huomattavasti.
 

Miten saat puhdistettua hampaasi?

• Pese hampaat fluorihammastahnalla huolellisesti aamulla ja illalla, mutta älä heti ruokailun jälkeen
• Käytä pehmeää hammasharjaa
• Vältä hampaita hankaavan hammastahnan käyttöä
• Puhdista hammasvälit hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla useasti viikossa
• Syö säännöllisesti ja vältä jatkuvaa napostelua
• Nauti sokeripitoiset ruoka-aineet ruokailujen yhteydessä esim. jälkiruokina
• Juo riittävästi vettä
• Käytä tarvittaessa syljen eritystä lisäävää valmistetta (kysy apteekista)
• Käytä tarvittaessa hampaiden kulumista hidastavaa lisäfluoria, remineralisaatiovalmisetta tai hampaiden
   pintaa suojaavaa purskutetta
• Käy säännöllisesti hammaslääkärissä
• Jos kärsit hammashoitopelosta, kerro siitä hoitohenkilökunnalle; voit saada avuksi esim. puudutusta,
   rentouttavaa ja rauhoittavaa esilääkitystä tai voit kuunnella hoitotilanteessa mielimusiikkiasi
 

Mitä on suun kuivuus?

Ikääntyessä lääkitykset usein lisääntyvät sairauksien myötä. Perussääntönä voidaan pitää, että jo kolme lääkettä vähentää syljen eritystä. Suun kuivuutta voivat lääkkeiden lisäksi aiheuttaa kahvi, alkoholi, hormonaaliset muutokset ja suuhengitys. Sylki hoitaa suun limakalvoja, ja kun syljen eritys vähenee, sieni- ja hiivainfektiot helposti lisääntyvät. Suun kostuttamiseen paras tapa on juoda säännöllisesti vettä pitkin päivää. Alkoholittomia suuvesiä, mietoja hammastahnoja ja syljeneritystä stimuloivia tuotteita saa apteekista. Ksylitolilla on syljen eritystä lisäävä vaikutus ja ksylitolituotteita saa helposti tavallisista ruokakaupoista.
 

Miten irtoproteesit, kruunut, sillat ja implantit hoidetaan?

Ikääntyneillä on aikaisemmin ollut paljon irtoproteeseja, mutta koko ajan yleisimmiksi tulevat sillat, kruunut ja implantit. On olemassa monenlaisia irtoproteeseja, joilla ylläpidetään toimivaa purentaa. Myös näiden puhdistus on tärkeää. Oikeiden tuotteiden käyttö oikealla tavalla edistää hyvää suun terveyttä ja hyvää oloa.
Irtoproteeseille riittää kotihoitona huolellinen pesu käsisaippualla tai astianpesuaineella päivittäin. Viikoittain tapahtuva poretabletti liotus ja pesu on hyvä lisä. Kruunut, sillat ja implantit vaativat harjauksen lisäksi hammasvälien puhdistusta päivittäin esim. hammaslangalla, väliharjalla tai tikulla. Aluksi voi olla haastavaa löytää oikea väline ja tekniikka, mutta kokeilemalla ja kyselemällä pääsee eteenpäin. Apteekin henkilökunta osaa opastaa apuvälineiden hankinnassa.
 

Kuinka monta hammasta tarvitaan hyvään elämään?

Purentaelimemme on jatkuvassa käytössä ja muuttuu vuosien varrella. Hyvin toimiva purentaelin ei tarkoita välttämättä kaikkia omia hampaita. Usein suun terveys paranee huomattavasti, kun huonokuntoiset hampaat poistetaan ja tulehduspesäkkeet hoidetaan. Hampaan poisto voi olla huomattavasti parempi vaihtoehto kuin sen epätoivoinen säilyttäminen ja vuosikausien hoito huonolla hoitovasteella. Hampaiden poistoon kannatta ryhtyä, mikäli hammaslääkäri sitä suosittelee.
 

Tukea ja toimintaa