maanantai 14. maaliskuuta 2016

Mistä lisää hyvää mieltä?

Itselle mielekkääseen toimintaan osallistuminen on hyvä keino edistää ja tukea mielen hyvinvointia. Toiminta voi olla taideharrastuksiin tai kulttuuritapahtumiin osallistumista, matkustelua, elinikäistä opiskelua ja itsensä kehittämistä, lukemista, musiikkia, liikunnan tuomaa nautintoa, vapaaehtoistyötä tai ystävien ja läheisten kanssa seurustelua. Kodin rauhasta nauttiminen ja siihen liittyvät asiat tuovat osalle meistä mielekkyyttä elämään.  Tärkeää on kokemus sisällön löytämisestä muuttuvaan elämäntilanteeseen ja lisääntyneeseen vapaa-aikaan.

Mielen hyvinvointia voi edistää monin tavoin:
• itselle mielekkäällä toiminnalla
• oman itsensä hyväksymisellä puutteineen ja vahvuuksineen
• hyvillä elintavoilla mm. liikunta, hyvä ruoka ja uni
• hyvillä ihmissuhteilla
• taloudellisella turvallisuudella


Käytä aivojasi

Muisti on tärkeä osa ihmisenä olemista. Liikunta, terveelliset ja monipuoliset ruokailutottumukset, riittävä uni ja aivojen aktiivinen käyttäminen tukevat aivoterveyden säilymistä. Aivot kehittyvät niitä käyttämällä, ja aivoterveyttä edistävät myös sosiaaliset suhteet ja erilaiset haasteet. Sen sijaa tupakointi ja humalahakuinen alkoholinkäyttö ovat yhteydessä muistin ennenaikaiseen heikkenemiseen. Oppimista voi tehostaa erilaisilla muisti- ja oppimisstrategioilla. Ristikot, sudokut ja erilaiset pulmapelit ovat hyvää aktiviteettia aivoille. Aivojen kannalta tärkeitä ovat ne toiminnot, joita tehdään yhdessä toisten kanssa. Myös tietoinen rentoutuminen on hyväksi aivoterveydelle.
Jokaisella on kokemuksia muistin pettämisestä. Toistuessaan unohtaminen ja muistihäiriöt herättävät kysymyksiä ja huolta siitä, mistä muistin ongelmat johtuvat. Suurimmalla osalla unohtamisen taustalla on kiirettä, väsymystä ja keskittymisen tai motivaation puutetta. Osalla kuitenkin ongelmat johtuvat etenevästä muistisairaudesta, johon on tärkeää saada ajoissa asianmukaista hoitoa ja kuntoutusta. Erityisesti keski-iän elämäntapojen on todettu vaikuttavan muistisairauden puhkeamiseen myöhemmällä
https://www.youtube.com/channel/UC6amooiVBeClOMuH7dfL5qA


https://youtu.be/-6TqdhB5ye0

https://youtu.be/sLQAXgehyHg

https://youtu.be/Rv2J6w0By1s

https://youtu.be/NSw2Xl3qz7s

https://youtu.be/alZz73IK94I


iällä.https://youtu.be/K0S29YPg2q0

Muistot talteen

Omia muistoja ja kiinnostuksen kohteita kannattaa taltioida ja koota yhteen paikkaan sekä omaksi että läheisten ja jälkipolvien iloksi, esim. USB-tikulle, tietokoneelle, "pilvipalveluun" tai perinteiseen valokuva-albumiin. Muistelutikkukäsikirja kannustaa ikääntyneitä ja heidän läheisiään sekä vanhustyön ammattilaisia muistelutyöhön ja muistojen tallentamiseen. Käsikirjasta saa käytännön vinkkejä muisteluaineiston kokoamiseen joko itsenäisesti tai yhdessä toisen henkilön kanssa. Muistelutikkukäsikirja on julkaistu Tikutus-hankkeessa (2010-2014).

Tukea ja toimintaa

Lue lisää: