Tilikorot nollilla, minne rahat kannattaa panna?
VIDEORiskitöntä tuottoa on nyt vaikea saada, asiantuntijat arvioivat.
Ylläolevalla videolla suomalaiset kertovat, mihin he sijoittavat rahansa. Mikäli video ei näy laitteessasi, voit katsoa sen täältä.
Käyttötilien korot ovat nollilla, eikä määräaikaistileiltäkään saa kummoista tuottoa. Moni miettiikin, mihin "ylimääräiset" rahat kannattaisi nyt sijoittaa. Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että riskitöntä tuottoa on tällä hetkellä hyvin vaikea saada. Tuottoja hakevalta sijoittajalta vaaditaan siis malttia ja kylmähermoisuutta.
Lue myös nämä:
Ensimmäisenä on syytä miettiä minkälaista riskiä on valmis ottamaan, millaista tuottoa odottaa ja millä aikavälillä. Tuottoja ei kannata tarkastella viikon tai kuukauden jaksolla, vaan katsoa, mikä tuotto-odotus on yhden, viiden tai kymmenen vuoden päästä.
Oleellista on sijoitusten hajauttaminen sekä ajallisesti että eri sijoitustuotteisiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa sijoittaa rahojaan säännöllisesti, on kyse sitten säästötilistä, osakkeista tai rahastoista. Rahaa voi sijoittaa vaikkapa 50–100 euroa joka kuukausi.
Suurempikin, esimerkiksi kymmenien tuhansien eurojen summa, kannattaa sijoittaa erissä useiden kuukausien aikana, jotta ei riskeeraa kaikkea kerralla.
Osakkeet
Osakemarkkinoilla on rytissyt alkuvuonna ja epävarmuus jatkuu, joten sijoittajan kannattaa tottua aiempaa suurempaan heilahteluun. Tärkeää on hajauttaa salkkuaan eri toimialojen ja yhtiöiden kesken.
Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtajan Antti Lahtisenmielestä hyvä tavoite on, että sijoitussalkussa on ajan kuluessa noin kymmentä yhtiötä.
– Pikku hiljaa korkoa korolle -ilmiö alkaa vaikuttaa. Pitkällä aikavälillä se alkaa kasvattaa sijoitussalkkua jopa enemmän kuin kuukausisijoitukset, hän sanoo.
– Kun hankkii osakkeita säännöllisesti, väistämättä ostaa niin hyvänä kuin huonona hetkenä, sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.
Mitä osakkeita sitten kannattaisi ostaa? Asiantuntijat suosittelevat hyviä osinkoja maksavia yhtiötä. Hyvä sääntö on myös sijoittaa sellaisiin kohteisiin, jonka toimintaa ja toimialaa itse ymmärtää.
Rahastot
Rahastoja asiantuntijat pitävät vaivattomana ja suhteellisen yksinkertaisena ratkaisuna säästämiseen. Rahastoissa varat sijoitetaan useisiin kohteisiin, jolloin riski pienenee. Laajan hajautuksen voi saada melko pienelläkin summalla. Toisaalta rahastojen kuluihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Rahastoissa on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi OP:n asiantuntijapäällikkö Joakim Reinius kertoo yhtiön painottavan tällä hetkellä Eurooppaan ja Japaniin sijoittavia osakerahastoja.
Sekä osake- että korkomarkkinoille sijoittaviin yhdistelmärahastoihin asiantuntijat suhtautuvat vaihtelevasti. Niitä pidetään usein hyvänä vaihtoehtona etenkin maltilliselle sijoittajalle. Reiniuksen mukaan ne sopivat asiakkaille, jotka eivät seuraa itse markkinaa.
– Jos sijoitusaikaa on muutama vuosi, korkomarkkinoiden haasteiden vuoksi lähtisin ainakin itse liikkeelle osakepainotteisemmalla yhdistelmärahastolla.
Arvostelijoiden mielestä yhdistelmärahastojen palkkiot ovat usein melko kalliita, eivätkä tuotot välttämättä yllä samalle tasolle kuin muissa rahastoissa.
Jos omat taidot riittävät, Evli Pankin sijoitusjohtaja Kim Pessalakehottaa valitsemaan salkkuunsa kolme erilaista rahastoa: hyvän eurooppalaisen tai globaalirahaston, korkorahaston ja korkean riskin high yield -lainoihin eli niin kutsuttuihin roskalainoihin sijoittavan rahaston.
Haastateltavat mainitsevat hyvinä vaihtoehtoina myös muun muassa indeksirahastot ja pörssinoteeratut ETF-sijoitusrahastot.
Korkosijoitukset
Perinteisistä korkotuotteista, kuten lyhyen koron rahastoista, ei saa nyt hyvää tuottoa, koska korot ovat matalalla. Useat haastateltavat pitävät high yield -lainoja kiinnostavana vaihtoehtona suurempaa riskiä ja pitkäaikaisempaa sijoitusta hakevalle sijoittajalle.
Evlin Pessalan mukaan jonkin verran tuottoa voi saada vielä yrityslainoista. Lyhyissä, kolmen vuoden sisällä erääntyvissä yrityslainoissa riski on matalampi kuin pidemmissä lainoissa.
Yrityslainoihin sijoittaessa pitäisi hänen mukaansa aina olla hyvä hajautus, joten käytännössä katse kannattaa suunnata yritysrahastoihin.
– Uskon, että tämä vaikea markkinaympäristö jatkuu. Silloin sijoittaja voi hyvin saada paremman tuoton yrityslainoista kuin osakemarkkinoilta, Pessala sanoo.
Kiinnostaviksi sijoituskohteiksi mainitaan muun muassa lyhyen koron rahastot ja rahamarkkinarahastot.
Talletukset
Tilit ovat helpoin vaihtoehto säästämiseen. Rahojen makuuttaminen käyttötilillä ei ole nyt niin huono vaihtoehto kuin korkean inflaation aikaan. Nyt inflaatio on lähellä nollaa eikä siksi syö tilillä olevia varoja.
Rahoilleen saa kuitenkin paremman tuoton jo määräaikais- tai sijoitustililtä.
Tilisäästäminen on asiantuntijoiden mielestä hyvä vaihtoehto silloin, jos henkilö säästää jotain tulevaa käyttötarkoitusta, kuten lomamatkaa tai autoa varten. Silloin rahojaan ei kannata altistaa riskille.
Aivan kaikkea ylimääräistä ei kannata laittaa kiinni pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Asiantuntijat neuvovat pitämään jonkinlaisen "varakassan", josta saa nopeasti käyttövaroja yllättävien menojen varalta.
Asunnot
Asuntosijoittaminen on kelpo vaihtoehto henkilölle, jolla on runsaammin pääomaa ja joka on valmis pitkäaikaiseen sijoitukseen. Sijoitus tarjoaa vakaata vuokratuottoa.
Huomioitavaa on, että sijoittajan on syytä perehtyä tarkkaan siihen mitä ja mistä ostaa. Esimerkiksi asuinaluetta kannattaa arvioida sen mukaan, miten se kehittyy tulevaisuudessa. Yhtenä sääntönä voi pitää, että hankkii asuntosijoituksia kasvukeskuksista vetovoimaisilta alueilta.
Myös hintataso on tunnettava, jotta tietää kohteen oikean markkinahinnan eikä maksa ainakaan ylihintaa.
Asuntorahastojen kautta kiinteistösijoittamiseen voi päästä kiinni jo pienellä pääomalla. Tällöin pääsee sijoittamaan asuntoihin riskin hajauttaen.
S-Pankkiin kuuluvan sijoitusyhtiö FIM:n myyntijohtaja Jussi Lilja katsoo asuntorahastojen sijoittuvan tuotto-riski-akselilla korkojen ja osakkeiden välimaastoon.
– Asuntorahasto on hyvä vaihtoehto helppouden näkökulmasta. Siinä toki maksaa rahastoyhtiölle korvauksen tehdystä työstä, mutta välttyy itse aikamoiselta työltä.
Lilja arvioi, että asuntorahastojen kohdalla pitää sitoutua vähintään noin 3–5 vuoden sijoitukseen. Osa haastateltavista kertoo suhtautuvansa asuntorahastoihin varovaisesti ja pitävän esimerkiksi niiden kuluja melko korkeina.
Laskurit
RAHA
Laske kuinka paljon tarvitset lainaa uuteen asuntoon, ja kuinka paljon varainsiirtovero on.
LAINAT
Laske kuinka paljon korko, lyhennystapa ja laina-aika vaikuttavat lainanlyhennyksesi suuruuteen, ja kuinka paljon kokonaislaina on.
SIJOITUKSET
Laske rahastosijoituksesi tuotto, kun siitä on poistettu kulut ja verot.