maanantai 7. maaliskuuta 2016

Tutkijat uskovat löytäneensä syövän "Akilleen kantapään"

Maanantai 7.3.2016 klo 15.22
 
  
Brittitutkijoiden löytämä syövän "Akilleen kantapää" herättää toivoa, että sairaus on hoidettavissa.
Tutkijat ovat etsineet pitkään hoitoa, joka tehoaisi kaikkiin syöpiin, mutta tuloksetta. Nyt ollaan menossa kohti räätälöityä hoitoa.
Tutkijat ovat etsineet pitkään hoitoa, joka tehoaisi kaikkiin syöpiin, mutta tuloksetta. Nyt ollaan menossa kohti räätälöityä hoitoa. (MOSTPHOTOS)
Brittitutkijat ovat löytäneet harvinaisia proteiineja, "antigeenejä", jotka toimivat immuunijärjestelmän tapaan potilaan kasvainsolujen pinnalla. Näitä voimakkaita immuunijärjestelmän T-soluja voidaan käyttää syöpäsolujen tuhoamiseen.
Läpimurron kynnyksellä olevat tutkijat uskovat löytäneensä syöpäsolujen "Akilleen kantapään" eli heikon kohdan. Heidän tekemästään löydöstä odotetaan vallankumouksellista, mittatilaustyönä tehtävää hoitoa syöpäpotilaille.
Tutkimustulokset on julkaistu Science-lehdessä.
Rokote mahdollinen?
Toistaiseksi on tunnistettu vain kaksi erityistä antigeeniä keuhkosyöpäpotilailla, mutta tutkijat ovat toiveikkaita, että muistakin syövistä löydetään vastaavia antigeenejä.
- Olemme pettyneitä, jos emme jo kahden vuoden sisällä pääse hoitamaan potilaista. Yksi tapa hyödyntää löytöä olisi kehittää antigeeneihin perustuvia rokotteita, sanoo professori Charles Swanton University College Londonin (UCL) syöpäinstituutista.
- Tutkimus antaa elintärkeitä vihjeitä siitä, miten hoitoa voitaisiin räätälöidä käyttämällä potilaan omaa immuunijärjestelmää, lisää professori Peter Johnson Cancer Research UK:sta.
Räätälöityä hoitoa
Tutkijat ovat etsineet pitkään hoitoa, joka tehoaisi kaikkiin syöpiin.
Nyt on voimassa suuntaus, jossa korostetaan eri syöpätyyppien yksilöllisyyttä. Tutkijat pyrkivät selvittämään, mikä geeneissä on se ominainen vika, joka syövän aiheuttaa, ja miten näitä vikoja vastaan voidaan taistella.
Asiantuntijoiden mukaan syövän hoidossa ollaan enenevässä määrin menossa kohti henkilökohtaista lääketiedettä, pienille potilasryhmille ja jopa yksittäisille potilaille räätälöityä hoitoa.
Lähde: Independent