Oikealla ruualla voit vähentää ainakin kolmen syövän riskiä
Maanantai 7.3.2016 klo 12.56
Joidenkin syöpien riskiin elintavat vaikuttavat enemmän kuin toisiin. Elintavoista merkittävä tekijä on ravinto.
Syövän synty on monimutkainen prosessi, eikä sille ole yhtä syytä.
Kuitenkin joidenkin syöpien riski kasvaa tiettyjen elintapojen vaikutuksesta. Rintasyöpä, eturauhassyöpä sekä paksu- ja peräsuolisyöpä ovat sellaisia syöpiä, joilla on selvä yhteys elintapoihin.
Omaa syöpäriskiään voi pienentää syömällä entistä vähemmän pitkälle jalostettua punaista lihaa sekä käyttämällä vain vähän suolaa ja vain vähän alkoholia. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä taas kannattaa syödä runsaasti.
Nämä ovat ne perusasiat, jotka professori Sari Mäkelä ottaa esille Turun yliopiston Aurora-lehden haastattelussa. Mäkelän työryhmä selvittää ravintotekijöiden vaikutuksia hormonaalisten syöpien kehittymiseen.
Mäkelän mukaan aiemmin tutkimuksissa etsittiin nimenomaan erilaisten myrkkyjen, homeiden ja karsinogeenien vaikutuksia syöpien synnyssä. Nyt tutkitaan useiden ravintotekijöiden yhteisvaikutusta, koska on ymmärretty syövän synnyn olevan hyvin monitekijäinen.
- On olemassa syöpiä, joita voisimme ehkäistä merkittävästi, jos ruokavalio ja paino saataisiin kuntoon, Mäkelä sanoo haastattelussa.
Esimerkiksi lihavuus muuttaa sukupuolihormonien tuotantoa ja toimintaa, mikä taas lisää eturauhas- ja rintasyövän kehittymistä. Lihavuuteen liittyy Mäkelän mukaan lähes aina rasvakudoksen matala-asteinen tulehdus, joka voi lisätä syöpäriskiä.