tiistai 15. marraskuuta 2016

Kahdeksan upeaa junamatkaa

Tiistai 15.11.2016 klo 17.17

  

Nämä kiskot kulkevat läpi maisemien, joita ei voi olla ihailematta.
Junassa matkustaminen on kiinnostavampaa, jos näkymä ikkunoista vain on kiehtova. Nämä The Guardianin esittelemät junareitit täyttävät taatusti tuon kriteerin!
1. Jungfraubahn, Sveitsi
Sveitsin Alpeilta löytyy korkealla sijaitseva rautatie.
Sveitsin Alpeilta löytyy korkealla sijaitseva rautatie. (ALL OVER PRESS)
Sveitsin alppimaisemissa kulkee useita kauniita rautatieosuuksia. Kerran tunnissa liikennöivä Jungfraubahn puksuttaa Eiger-vuoren rinteillä, ja sen pääteasema Jungfraujoch on Euroopan korkeimmalla sijaitseva rautatieasema. Se on yli 3 000 metrin korkeudessa.
2. Jasper-Vancouver, Kanada
Kanadalaisjunassa on lasikattoisia näköalavaunuja.
Kanadalaisjunassa on lasikattoisia näköalavaunuja. (ALL OVER PRESS)
Kanadan komeita vuoristomaisemia voi ihailla helposti junassa. Ehkä helpoimmin tämä onnistuu nousemalla kyytiin Jasperin hiihtokeskuksesta ja matkaamaan sieltä Vancouveriin. Maisemien katselun helpottamiseksi junassa on erityisiä näköalavaunuja.
3. California Zephyr, Yhdysvallat
California Zephyr Denverin asemalla.
California Zephyr Denverin asemalla. (ALL OVER PRESS)
California Zephyr on päivittäinen junayhteys, joka kulkee Yhdysvaltain Chicagosta San Franciscoon. Junamatka kestää 52 tuntia, ja sen varrelta löytyvät muun muassa Denverin ja Salt Lake Cityn kaupungit sekä Kalliovuorten maisemia.
4. Inlandsbanan, Ruotsi
Ruotsin Inlandsbanan kulkee pohjoisessa vain kesäisin.
Ruotsin Inlandsbanan kulkee pohjoisessa vain kesäisin. (ALL OVER PRESS)
Inlandsbanan kulkee Ruotsin Värmlannissa sijaitsevasta Kristinehamnista Lappiin, Norrbottenin läänissä sijaitsevaan Jällivaaraan. Maisemat reitin varrella vaihtelevat paljon, Rataosuus on kokonaisuudessaan käytössä vain kesäisin, eteläisemmässä päässä on liikennettä myös talvisaikaan.
5. Belgrad-Bar, Serbiasta Montenegroon
Juna vie Serbiasta Montenegroon.
Juna vie Serbiasta Montenegroon. (ALL OVER PRESS)
Jos Serbian pääkaupungista Belgradista on tarkoitus kulkea Adrianmeren rannalle Montenegron Bariin, on juna mitä suositeltavin vaihtoehto. Reitin varrella voi ihailla niin Dinaaristen Alppien huippuja kuin Skadar-järven kauniita maisemiakin.
6. Kapkaupunki-Johannesburg, Etelä-Afrikka

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Etelä-Afrikan maisemiin voi tutustua junan kyydissä.
Etelä-Afrikan maisemiin voi tutustua junan kyydissä. (ALL OVER PRESS)
Kapkaupungista lähdettäessä juna kolkuttelee Pöytävuoren jylhissä maisemissa, kunnes ne vaihtuvat vehreisiin viinitiloihin. Ennen Johannesburgia ehditään kulkea myös Karoon erämaamaisemissa. Matkan voi tehdä kalliilla ja ylellisellä luksusjunalla, tai tavallisella ja kohtuuhintaisella pikajunalla.
7. Bangkok-Kwai-joki, Thaimaa
Kwai-joen siltaa ei ole leveydellä pilattu. Silti se ylitetään junalla.
Kwai-joen siltaa ei ole leveydellä pilattu. Silti se ylitetään junalla. (ALL OVER PRESS)
Tämä Thaimaan junamatka ei ole hinnalla pilattu: halvimmillaan lippu maksaa vain vähän päälle kaksi euroa. Matkan varrelta löytyy myös kuulu Kwai-joen silta, jonka yli juna myös puksuttelee.
8. Alausi-Palmira, Ecuador
Rautatie Paholaisen nenällä.
Rautatie Paholaisen nenällä. (ALL OVER PRESS)
1800-luvun insinööreillä oli tekemistä tämän Ecuadorista löytyvän rautatien rakentamisessa. Se kulkee jyrkkänä siksakkina pitkin Andien rinteitä. Jyrkin nousu tunnetaan nimellä La Nariz del Diablo, Paholaisen nenä.