maanantai 7. marraskuuta 2016

Sydämen vajaatoiminta lisääntyy vauhdilla - potilaiden määrän arvellaan kolminkertaistuvan vuoteen 2060 mennessä

Keskiviikko 26.10.2016 klo 17.45

  

Väestön vanheneminen lisää omalta osaltaan sydämen vajaatoimintaa sairastavien määrää.
  • Islantilaisessa tutkimuksessa seurattiin sydämen vajaatoiminnan ilmenemistä ikäihmisillä.
  • Islannin väestöennustetta käyttäen tutkijat arvelivat tulosten pohjalta, että vaiva tulee yleistymään reilusti tulevina vuosikymmeninä.
  • Sydämen vajaatoiminta ei ole sairaus itsessään, vaan sen aiheuttaa jokin toinen sydänsairaus.

(MOSTPHOTOS)
Islantilainen tutkimus arvioi, että sydämen vajaatoimintaa sairastavien määrä yli kaksinkertaistuu parin lähimmän vuosikymmenen aikana. Potilaiden määrä jatkaa kasvuaan väen vanhetessa. Vuoteen 2060 mennessä vajaatoimintaa sairastavia arvioidaan olevan kolme kertaa nykyistä enemmän.
Tutkijat perustavat tietonsa vuonna 2002 alkaneeseen tutkimukseen, johon osallistui yli 5 700 islantilaista ikäihmistä. Osallistujien keski-ikä oli 77 vuotta ja yli puolet oli miehiä.
Sydämen vajaatoiminta yleistyi tutkimukseen osallistuneilla iän myötä. Pari prosenttia alle 70-vuotiaista sairasti vajaatoimintaa, mutta yli 80-vuotiaiden ryhmässä sairastuneita oli jo kuutisen prosenttia. Vajaatoiminta oli yleisempää miehillä ja he sairastuivat myös nuorempina. Naiset sairastuivat valtaosin vasta 80 vuotta täytettyään.
Tutkijat käyttivät arviossaan maan väestöennustetta. Siihen pohjautuvan arvion mukaan potilasmäärät kasvavat vuoteen 2040 mennessä 2,3-kertaisiksi ja vuoteen 2060 mennessä 2,9-kertaisiksi. Tutkijat korostavat, että heidän löydöksensä tulisi olla hälytysmerkki poliitikoille ja terveydenhoitoalan ammattilaisille: esimerkiksi sydänkohtausten hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn tulisi panostaa.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN


(MOSTPHOTOS)
Sydämen vajaatoiminta
Sydämen vajaatoiminnassa sydänlihas ei pysty pumppaamaan verta elimistöön normaalisti. Vajaatoiminta ei itsessään ole sairaus, vaan oire, jonka takana on jokin sydänsairaus.
Yleisimmät vajaatoiminnan syyt ovat sepelvaltimotauti, sydäninfarkti, kohonnut verenpaine ja eteisvärinä, Terveyskirjasto kertoo. Myös läppäviat ja sydänlihaksen vaurioituminen voivat johtaa sydämen vajaatoimintaan.
Vajaatoiminnan oireet riippuvat siitä, kummassa sydämen puoliskossa sitä ilmenee. Vasemman puolen vajaatoiminta aiheuttaa muun muassa hengenahdistusta ja väsymystä varsinkin ruumiillisen rasituksen yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että sydämen vasen puoli pumppaa keuhkoista tulevaa hapettunutta verta aortan kautta muualle elimistöön.
Oikean puolen, joka vastaa laskimoveren pumppaamisesta keuhkoihin hapettumaan, vajaatoiminta oireilee varsinkin nilkkojen ja säärien turvotuksena. Siihen voi liittyä myös ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia.
Vaajatoimintaa ilmenee usein molemmissa sydämen puolissa. Sitä voidaan hoitaa muun muassa nesteenpoistolääkkein. Ennustetta voidaan parantaa huomattavasti myös ACE:n estäjillä ja beetasalpaajilla. Koska sydämen vajaatoiminta on oire jostakin muusta, sen hoidossa pyritään aina vaikuttamaan vaivan varsinaiseen aiheuttajaan.
Lähteet: Sydänliiton tiedote, Terveyskirjasto