Suomen eläkejärjestelmän kustannukset ovat keskimääräiset suhteessa vertailumaihin, selviää Eläketurvakeskuksen selvityksestä.
Eläketurvakeskuksen selvityksessä oli mukana yhdeksän maata.
Eläketurvakeskuksen selvityksessä oli mukana yhdeksän maata. (MOSTPHOTOS)
Suomessa ja Ruotsissa eläkejärjestelmän selvästi isoin maksutaakka lankeaa työnantajille. Eläketurvakeskuksen (ETK) tekemän vertailun mukaan työnantajien maksuosuus on selvästi suurempi kuin monissa Euroopan vertailumaissa.
ETK:n selvityksen perusteella Suomen eläkejärjestelmän kustannukset ovat keskimääräiset. Suomen eläketurva ei ole erityisen antelias, mutta kustannuksetkaan eivät ole erityisen suuret.
-  Selvitys osoittaa, että hyvää eläketurvaa ei oikein missään pystytä tuottamaan halvalla. Keskeisiin eurooppalaisiin referenssimaihin verrattuna Suomi on lähellä keskimääräistä, tulkitsee ETK:n johtaja Mikko Kautto.
Eläketurvakeskus vertasi eläkemaksuja yhdeksässä Euroopan maassa. Huomioon on otettu lakisääteiset eläkemaksut, muualla Euroopassa yleiset työmarkkinaeläkkeet ja valtion osuus.
Työnantajille muita hyötyjä
Työnantajat maksavat eläkkeistä Suomessa kaksi kolmasosaa, kun Tanskassa, Saksassa ja Itävallassa merkittävä osa rahoituksesta tulee valtion verorahoista.
Työnantajaleiristä ei silti kuulu purinaa. ETK:n Kauton mukaan työnantaja pääsee Suomessa helpommalla, koska eläkejärjestelmä on yhtenäinen ja työnantajat välttyvät turhalta työltä. Keski-Euroopassa lakisääteistä eläkettä täydennetään työmarkkinoilla sovittavilla lisäeläkejärjestelyillä, kun Suomessa työeläke on osa lakisääteistä sosiaaliturvaa.
-  Järjestelmä antaa työnantajille mahdollisuuden keskittyä bisneksen kannalta olennaisempiin asioihin. Eläketurvan hoitaminen on kuitenkin aika monimutkaista ja pitkäjänteistä, Kautto sanoo.
Yritysten ei myöskään tarvitse säilyttää eläkevastuita taseissaan, mikä tekee esimerkiksi yritysjärjestelyistä helpompia toteuttaa.
Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari muistuttaa, että eläkemaksut ovat vain yksi osa työn sivukuluja. Kilpailukykysopimus on juuri alentamassa työvoimakustannuksia.
-  Sopimushan lähti liikkeelle siitä, että yksikkötyökustannukset ovat nousseet aivan liikaa verrattuna kilpailijamaihin.