maanantai 7. marraskuuta 2016

Vesivahinko tuo vastuukiistoja taloyhtiöihin

Maanantai 7.11.2016 klo 08.39

  
Taloyhtiöissä on kaksi ongelmakenttää ylitse muiden: vesivahingot ja remontit.

(MOSTPHOTOS)
Asukkaan ja taloyhtiön vastuut säädetään laissa, mutta käytännön tilanteissa voi tulla epäselvyyksiä.
–  Nämä asiat herättävät kysymyksiä, mutta harvoin lähdetään tuomioistuimeen asti riitelemään, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.
Pujals on ollut tekemässä uutta versiota Kiinteistöliiton julkaisemasta opaskirjasta. Myös Isännöintiliitto on julkaissut oppaita taloyhtiöille ja asukkaille.
Vahingosta on ilmoitettava
Lain mukaan talon runko, eristeet sekä perusrakenteet ja -järjestelmät ovat taloyhtiön vastuulla. Näitä ovat lämmitys, ilmanvaihto sekä vesi- ja viemärijärjestelmät. Asukkaalle taas kuuluvat asunnon sisäpinnat.
–  Aina ei ole selvää, mikä kuuluu perusrakenteisiin, Pujals toteaa.
Pujalsin mukaan tyypillinen äkillinen ongelmatilanne on vesivahinko: vesikatto vuotaa, pesukoneen tai tiskikoneen vesi tulvehtii lattialle, kylpyhuoneessa havaitaan kosteusvaurio.
– Jos vahinko sattuu, asukkaan pitää ilmoittaa taloyhtiölle ja ryhtyä itsekin toimiin vahingon rajoittamiseksi, Pujals sanoo.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Taloyhtiö korvaa perustason
Jos asunnon sisäosat ja pinnoitteet vahingoittuvat taloyhtiön vastuulle kuuluvan vian vuoksi, taloyhtiö korvaa myös pintamateriaalien korjauksen. Korjaus korvataan kuitenkin vain siihen laatutasoon asti, joka on taloyhtiön perustaso.
–  Taloyhtiö ei korvaa pesuhuoneen hienoa marmorilattiaa, vaan muovilattiaa vastaavan korjauksen, jos se on taloyhtiön perustaso, selvittää Isännöintiliiton viestintäpäällikkö Kirsi Salo.
Nyrkkisääntö on sama myös putkiremonttien yhteydessä.
Salo muistuttaa, että remonttisuunnitelmista tulee ilmoittaa etukäteen taloyhtiölle. Ilmoittamatta saa vain maalata tai tapetoida seinät sekä laittaa uuden lattiamateriaalin vanhan päälle.
– Ilmoittamalla tieto tulee myös isännöitsijäntodistukseen. Lisäksi taloyhtiön yhteisten remonttien yhteydessä on hyvä tietää, mitä remontteja asunnossa on aiemmin tehty, Salo sanoo.
STT