tiistai 15. marraskuuta 2016

LVM esittää uutta kokeilua ensi kevääksi: uusi romutuspalkkio jopa 3000 euroa?

Tiistai 15.11.2016 klo 11.56

  

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää hallitukselle uutta romutuspalkkiokokeilua vuodelle 2017. Puolen vuoden kokeilu alkaisi jo keväällä 2017 ja kestäisi kesän yli. Romutuspalkkio määräytyisi päästöjen mukaan ja voisi olla enimmillään jopa 3 000 euroa.
  • Tällä viikolla ratkaistaan uuden romutuspalkkiokokeilun kohtalo.
  • Liikenne- ja viesintäministeriö on esittänyt uutta kokeilua jo ensi kevääksi.
  • Uudessa kokeilussa enimmäispalkkio olisi 3 000 euroa.
Edellisessä romutuspalkkiokokeilussa valtio kuittasi alv:n kanssa noin 25 miljoonan euron lisäverotulot.
Edellisessä romutuspalkkiokokeilussa valtio kuittasi alv:n kanssa noin 25 miljoonan euron lisäverotulot. (KRISTIINA TUIKKALA)
Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa suhtautuu esitykseen toiveikkaan innostuneesti.
- Kyllä meillä hirveä odotus on sen suhteen, että asia etenee, ja hallitus lähtisi tukemaan vanhan autokannan pois ottamista teiltä ja navetoiden takaa.
Yksi toive Rissalla kuitenkin olisi ministeriön esitykseen. Esityksen mukaan romutuspalkkiota pääsisi käyttämään, jos ostaisi uuden auton, jonka CO2-päästöt jäisivät 100 g/km tai alle. Rissan mielestä vähäpäästöisyyden raja pitäisi nostaa palkkiokokeilussa 110 g/km.
- Kun mennään alle 100 g/km päästöihin, niin merkki- ja mallivalikoima kaventuu olennaisesti. Hybridi- ja sähköautojen hinnat taas karkaavat käsistä romutuspalkkiotaan hyödyntävän kannalta. Väliraha tuppaa olemaan liian korkea.
- Sen sijaan jos raja olisi 110 g/km, niin malleja ja merkkejä olisi merkittävästi enemmän.
Edellisessä romutuspalkkiokokeilussa päästöraja oli 120 g/km ja romutuspalkkion valtion maksama osuus oli kiinteä 1000 euroa.
Nyt esillä olevassa romutuspalkkiokokeilussa palkkion suuruus määräytyi auton päästöjen mukaan niin, että nollapäästöisen eli käytännössä sähköauton ostamisesta saisi 3 000 euron palkkion. Tavoitteena on saada romutuspalkkion piirin 10 000 autoa.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Ministeriön esityksessä lähdetään siitä, että autoala osallistuisi edelleen 500 euron lisäosuudella palkkion maksamiseen.
Romutuspalkkioesitystä käsitellään tiistaina hallituksen talouspoliittisessa valiokunnassa ja valtioneuvoston täydentävään talousarvioesitykseen se saattaa päätyä torstaiksi, jos se sinne päätetään viedä.
Edellisessä romutuspalkkiokokeilussa romutuspalkkio jaettiin jatkoajan jälkeen 8000 autosta eli 8 000 romuautoa päätyi romuttamoon.
- Vuonna 2015 tehty romutuspalkkiokokeilu oli erittäin onnistunut, Rissa sanoo.
¬- Romutettujen autojen keski-ikä Suomessa laski ja valtio sai Trafin tekemän selvityksen mukaan noin 25 miljoona nettotuotot lisääntyneinä autoverotuottoina, kun alv-tuotot ovat laskuissa mukana.
- Trafin tutkimuksen mukaan 60 prosenttia romutuspalkkiolla auton ostaneista osti ensimmäistä kertaa uuden auton.
Romutuspalkkioesityksestä uutisoi tiistaina ensimmäisenä Kauppalehti.