keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

5 yleistä harhaluuloa janosta ja nestehukasta

Tiistai 26.7.2016 klo 14.28

  

Helteet hikoiluttavat, se on selvää. Mutta tiesitkö, että nämä väittämät nesteytyksestä eivät itse asiassa ole totta?
  • Jano ei välttämättä ole nestehukan merkki, eikä sitä voi todellisuudessa sekoittaa nälkään.
  • Koska ihmisten elintavat ja -olosuhteet vaihtelevat, heidän tarvitsemansa nesteen määrä vaihtelee.
  • Erilaisten uskomusten sijaan kannattaa kuunnella kehoa: jos janottaa, juo. Tämä tavallisesti riittää nestetasapainosta huolehtimiseen.

(ALL OVER PRESS)
Kuumalla kannattaa tarttua vesipulloon, sillä keho tarvitsee nestettä toimiakseen kunnolla. Nesteen saamiseen liittyy kuitenkin useita harhaluuloja.Health-julkaisu listasi niistä viisi.
Jokainen on jatkuvasti hieman nestehukkainen
Oletko kuullut neuvon juoda jatkuvasti pitkin päivää? Tämä väittämä saattaa perustua uskomukselle, että ihminen saattaa tietämättään kärsiä jatkuvasta nestehukasta, jota hänen pitää koittaa torjua tällä tavoin.
Terveellistä ruokavaliota noudattavat saavat kuitenkin noin 20 prosenttia tarvitsemastaan nesteestä ruuastaan. Jos he vielä juovat silloin kun heitä janottaa, heillä ei tulisi olla huolen häivää nestetasapainonsa suhteen. Jatkuvalle veden kittaamiselle ei siis ole tarvetta.
Janon voi sekoittaa helposti nälkään
Janon ja nälän aiheuttamat tuntemukset kehossa ovat erilaisia ja niitä itse asiassa säätelevät täysin eri mekanismit. Muistatko esimerkiksi tapausta, jolloin vatsasi olisi murissut janosta tai suutasi olisi kuivannut huutavan nälän vuoksi?
Syypää naposteluun onkin janon sijaan usein esimerkiksi tylsistyminen tai stressi.
Vettä tulisi juoda noin kaksi litraa päivässä
Kaksi litraa antaa toki jonkinlaisia suuntaviivoja määrän suhteen, mutta se ei missään nimessä ole kiveen hakattu fakta, joka pätee jokaisen kohdalla.
Todellisuudessa monet tekijät vaikuttavat ihmisen nesteentarpeeseen. Esimerkiksi kuumassa ilmastossa asuvat, paljon urheilevat tai raskaana olevat henkilöt tarvitsevat usein tätä enemmän nestettä. Lukujen sijaan onkin parempi noudattaa kehon antamia vinkkejä.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Janoisuus on aina nestehukan oire
Jano on normaali tunne ja kehosi tapa muistutella nesteen juomisesta. Se ei kuitenkaan tarkoita vielä sitä, että kärsisit nestehukasta. Sen oireet ovat paljon epämukavampia, esimerkiksi päänsärkyä tai huimausta.
Janon tunnetta ei kuitenkaan kannata jättää tyystin huomioimatta.
Treenin aikana tulee juoda paljon
Liikunta lisää hikoilua, joten nesteytyksestä kannattaa toki pitää huolta. Liiallisuuksiin ei kannata kuitenkaan lipsua ikään kuin varmuuden vuoksi - nestettä voi saada liikaakin. Taas kerran kehon merkkien kuunteleminen kannattaa: jos sinua ei janota treenin aikana, ei vettä silloin tarvitse juoda.
Lähde: Health