torstai 21. heinäkuuta 2016

Tukholman metrosta löytyi bakteereja, joihin antibiootit eivät tehoa

Torstai 21.7.2016 klo 13.00

  

Eri maiden kaupunkien metrojen bakteereita kartoittava tutkimus on löytänyt antibioottiresistenttejä bakteereita yli puolista Tukholman metroasemista.
  • Yli puolet Tukholman metroasemista sisältää bakteereja, jotka ovat tulleet vastustuskykyisiksi antibiooteille.
  • Terveet ihmiset eivät kuitenkaan ole vaarassa, tutkimusryhmän jäsen lohduttaa.
  • Tutkimus on osa laajempaa kansainvälistä projektia.

(ALL OVER PRESS)
Yli puolet Tukholman metroasemista on koti bakteereille, jotka ovat kehittäneet vastustuskyvyn antibiootteja vastaan, kertoo Expressen. Tämä selvisi tutkimuksessa, jonka tarkoituksena oli kartoittaa, mitkä materiaalit vetävät bakteereja puoleensa ja miten ne leviävät asemilta toisille.
- Syytä huoleen ei ole. Antibioottiresistenttejä bakteereita on ympäristössämme luonnostaan ja suurin osa ihmisistä ei sairastu niistä, tutkijaryhmän jäsen Klas Udekwu laannuttelee pelkoa Expressenin haastattelussa.
- Bakteerit eivät ole riski terveelle ihmiselle. Sen sijaan heille, jotka ovat käyttäneet paljon antibiootteja ja joilla on heikentynyt vastustuskyky, ne voivat olla.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Bakteerilöydökset ovat nyt yksityiskohtaisemman tarkastelun kohteena. Udekwun mukaan toistaiseksi ei kuitenkaan ole ollut viitteitä siitä, että jokin tietty materiaali vetäisi niitä puoleensa enemmän kuin toinen.
Tukholman metron bakteeritutkimukset ovat osa laajempaa MetaSub-hanketta, jossa kartoitetaan eri maiden metrojärjestelmien mikro-organismeja. Tukholman lisäksi projektiin on osallistunut muun muassa Rooma ja New York. Myös jälkimmäisen kaupungin metrosta on löytynyt antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja.
Lähde: Expressen