keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Psykiatrin lääke masennukseen: Jo 10 päivässä tärkeä muutos

Maanantai 16.5.2016 klo 12.50

  

Psykiatrian erikoislääkäri Juha Lehti perää tuoreessa Suomen Lääkärilehdessä nykyistä osuvampaa masennuksen ja ahdistuneisuuden hoitoa.
Masennuksesta kärsivä joutuu usein odottamaan apua liian pitkään.
Masennuksesta kärsivä joutuu usein odottamaan apua liian pitkään. (AOP)
Nykyinen masennuksen hoitomalli ei ole psykiatrian erikoislääkäri Juha Lehden mielestä riittävän hyvä. Lisäksi psykoterapiaan pääsy kestää usein niin kauan, että potilaan ongelmat kroonistuvat.
- Psykoterapiaan pääsy kestää helposti vuoden. Se on pöyristyttävää, hän sanoo Lääkärilehden haastattelussa.
Lehden mukaan hoitojärjestelmämme on yksi syy siihen, että Suomessa on raju depressioepidemia.
Lehti on kehittänyt uudenlaisen, ilmaisen itsehoito-ohjelman masennuksen hoitoon. Ohjelman nimi on 10 päivän muutos. Ohjelma sisältää päivittäisiä kirjallisia ja toiminnallisia harjoituksia, joiden avulla masennuksesta kärsivä voi itse löytää syitä masennukseensa.
Lehden mukaan hänen kehittämänsä ohjelman tavoitteena on, että ihmisen elämässä tapahtuisi olennainen, positiivinen muutos.
Riittävän hyvä riittää
Johdantosanoissaan ohjelmalle Lehti toteaa, että moni ajattelee oman arvon liittyvän yksittäisiin omiin suorituksiin ja saavutuksiin.
Tämän vaihtoehdoksi Lehti tarjoaa itsekunnioituksen opettelua. Itsekunnioitus kumpuaa Lehden mukaan siitä, että ihminen tekee nykyhetkessä oikeita asioita riittävän hyvin ja arvostaa tätä tekemistään myös itse.
Ensimmäinen harjoite itsekunnioituksen opettelussa on se, että opetellaan tekemään jotain arkista ja yksinkertaista riittävän hyvin. Tämä tekeminen voi olla esimerkiksi hampaiden pesu, teen laittaminen tai kävelylenkin tekeminen.
Oleellista on keskittyä tekemään tämä helppo ja tuttu asia juuri riittävän hyvin, ei siis hutiloiden eikä myöskään perfektionistisesti hinkaten, vaan riittävän hyvin.
Kun se on tehty, Lehti neuvoo taputtamaan itseä olalle ja sanomaan: Hyvin tehty.
Tämä oli siis ensimmäisen päivän tehtävä Lehden kehittämällä kymmenen päivän muutoksen tiellä. Joka päivälle on oma tehtävänsä.