maanantai 4. heinäkuuta 2016

Säilö mansikkaa!

Sunnuntai 3.7.2016 klo 15.00

  

Nyt on aika säilöä mansikoita. Pakasta, hilloa, mehusta ja kuivata. Tai valmista kauniin punainen siirappi.
Pakastettujen mansikoiden sulatus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti. Siten vitamiinit säilyvät parhaiten.
Pakastettujen mansikoiden sulatus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti. Siten vitamiinit säilyvät parhaiten. (INKA SOVERI)
Mansikat, kuten muutkin säilöttävät marjat, on hyvä käsitellä heti tuoreeltaan poimimisen tai torikäynnin jälkeen. Mansikkaa voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, mehuina ja hilloina sekä siirappina.
Pakastaminen syö mansikasta makeutta, joten pakkasrasiaan kannattaa ripauttaa hieman sokeria. Noin 1 desilitra marjakiloa kohden on sopiva määrä. Sokerin avulla myös mansikan rakenne, maku ja väri säilyvät paremmin.
Pakastettujen mansikoiden sulatus tulee tehdä mahdollisimman nopeasti, esim. Mikrossa tai vesihauteessa. Näin vitamiinit säilyvät parhaiten.
Voit pakastaa mansikat kokonaisina, viipaleina tai soseena.
Mansikoihin puree hyvin myös kuivaaminen. Helpointa käsittely on on kuivurissa, mutta myös kiertoilmauunissa se onnistuu ajan kanssa matalassa lämpötilassa. Uunikäsittelyn jälkeen mansikoiden on hyvä antaa kuivua vielä päivän tai pari pellillä huoneenlämmössä ennen pussittamista paperipussiin.
Mansikan maku ja väri tiivistyy hienosti hilloihin, mehuihin ja siirappeihin. Näihin käytetään vain laadukkaimpia marjoja, sillä yksikin huono marja voi pilata koko satsin. Hillopurkkien ja pullojen huolellinen sterilointi on näiden säilykkeiden säilymisen kannalta erittäin tärkeää.