maanantai 25. heinäkuuta 2016

Lastenklinikalle lahjoitetut varat menevät yksityiselle

Eli saamme yksityisen lastensairaalan.
Jos raha lahjoitettaisiin suoraan HUSille, HUS omistaisi sairaalan.
Nyt suomenruotsalainen säätiö kerää rahat, rakennuttaa sairaalan ja siten omistaa sairaalan. Säätiö vuokraa sairaalan HUSille.Se siis omistaa sairaalan, ei se muuten voisi vuokrata sitä HUSille.
Pointti onkin: 30 vuoden päästä viimeistään HUSin (=meidän veronmaksajien) maksama vuokra on säätiölle puhdasta (verotonta) tuloa. Ja meille veronmaksajille puhdasta kulua.
Tätä samaa tehdään paljon mm. kunnissa. Myydään kiinteistö ja ollaan siinä vuokralla. Muka säästetään. Mutta tämä on tulosiirtoa. Tässäkin on taas yksityistetty, yksityisellä rahoituksella.
(Stiftelsen nya barnsjukhusets stöd; valtuuskunta pj. martti ahtisaari, muut jäsenet mm. elisabeth rehn, kristiina pentti,... Säätiön ovat perustaneet Svenska kulturfonden ja Stiftelsen för Brita Maria Renlunds minne.)
30 milj on se, mitä säätiö pyrkii saamaan veronmaksajilta rahaa, sitten se lainaa. Entä valtion osuus, onko se lahjoitus säätiölle vai lainaa?
Paljonko säätiö perii vuokraa HUSilta?
Onko tämä pyyteetöntä?  On, jos säätiö lahjoittaa rakennukset HUSille. Lahjoittaako se?
Kyllä HUSkin osaisi ottaa lainaa ja lyhentää sitä. Vai epäilläänkö. että HUS ei olisi kykenevä?Että se ei osaa hoitaa lastensairaalaa eikä raha-asioita?
Ja näillä veroilla lastenklinikka tulisi rakentaa verorahoilla.
(Aikaisempi kannanottoni asiaan: http://kristiinailmarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/142630-haluamme-mielu...).
Lisätty 9.4.2015 IL:n artikkeli:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014011017917570_uu.shtml

Lisätty 6.7.2015:
Nyt asiaan on tarttunut, minun ja Iltalehden jälkeen, HUS:n hallinnossa parikymmentä vuotta ollut ja entinen HUS:n hallituksen varapuheenjohtaja, sosiaalineuvos Veikko Simpanen. (Hymy-lehti heinäkuu 2015).