keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

LK: Pernarutto riehuu itänaapurissa - Ihmisiä sairaalassa ja yli 1000 kuollutta poroa

Keskiviikko 27.7.2016 klo 15.24

  

Pernarutto on ajanut sairaalaan ainakin 13 ihmistä, sekä kaksi lasta on tehohoidossa, kertoo Lapin Kansa.
  • Pernarutto on ajanut ihmisiä sairaalaan ja tappanut 1200 poroa Venäjällä
kuvituskuva
kuvituskuva
Pernarutto riivaa ihmisiä ja poroja Venäjällä, kertoo Lapin Kansa. Pernarutto on ajanut sairaalaan ainakin 13 ihmistä, sekä kaksi lasta on tehohoidossa. Lisäksi tautiin on kuollut yli 1 200 poroa. Aluksi porojen uskottiin kuolleen helteen vuoksi, mutta bakteeri todettiin pernarutoksi laboratoriossa.
Tauti riehuu Jamalin Nenetsian alueella. Se on yli 600 000 porollaan maailman suurinta poronhoitoaluetta, kirjoittaa Lapin Kansa. Pernaruttoalue on Pur-joen alueella 540 kilometrin päässä Jamalin Nenetsian pääkaupungista Salehardista.
Venäjällä on ryhdytty toimiin taudin leviämisen estämiseksi. Poronhoitajia on rokotettu riskialueella, ja rokote on annettu jo 500 porolle. Rokotusta odottaa 2 500 poroa. Pahoin saastuneilla alueilla on alkanut massaevakuoinnit.
- Teemme kaiken mahdollisen, jotta saamme eristettyä epidemia-alueen. Tärkeintä on nyt maanmiestemme turvallisuus, tiedotti kuvernööri Dimitri Kobilin.
Tiedot Venäjän pernaruttotartunnoista pohjautuvat The Independent Barents Observerin uutisointiin asiasta.
Lähde: Lapin Kansa
Faktoja pernarutosta
- Pernarutto on Bacillus anthracis -bakteerin aiheuttama harvinainen infektiotauti, joka tunnetaan pääasiassa nautakarjan, lampaiden, vuohien ja muiden kasvissyöjäeläinten sairautena.
- Bakteeri muodostaa itiöitä, jotka voivat säilyä maaperässä vuosia.
- Pernarutto voi tarttua ihmiseen itiöiden välityksellä kolmella eri tavalla:
- Ihokosketuksessa bakteeri-itiöt pääsevät kudoksiin rikkoutuneen ihon läpi, ja oireet ilmaantuvat noin viikon kuluttua tartunnasta. Ensin muodostuu hyönteisen puremaa muistuttavia paukamia.
- Tauti voi tarttua sairaan eläimen villoihin tai vuotiin jääneitä itiöitä hengitettäessä.
- Itiöt voivat joutua ihmiseen mahasuolikanavan kautta syötäessä sairaan eläimen huonosti kypsennettyä lihaa. Oireita ovat suun ja ruokatorven haavaumat, pahoinvointi, verioksentelu, kuume, vatsakipu, ja voimakas ripuli.
- Taudin hoito on aloitettava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tautia voidaan hoitaa tavanomaisilla antibiooteilla, kuten penisilliinillä, tetrasykliinillä ja siprofloksasiinilla.
- Pernarutto ei tartu ihmisestä toiseen.
Faktat kerätty: THL
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@iltalehti.fi
KUVA: MOSTPHOTOS