keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Seitsemän asiaa, jotka rinnat voivat kertoa terveydestä

Keskiviikko 20.7.2016 klo 20.54

  

Rintojen tarkkaileminen voi paljastaa monenlaista terveydestä, kertoo Woman's Day.
  • Rintojen turvotus voi olla merkki raskaudesta tai liiallisesta suolan saannista.
  • Huonot urheiluliivit altistavat kivuille.
Rintojen muutoksia kannattaa tarkkailla.
Rintojen muutoksia kannattaa tarkkailla. (MOSTPHOTOS)
Poven muutokset voivat kertoa muun muassa seuraavaa.
1. Kuukautisesi ovat alkamassa
Kuukautisten alla rinnat ovat usein turvoksissa ja niitä aristaa. Joillakin naisilla arkuus voi jatkua kuukautisten loppuun asti.
2. Olet raskaana
Raskauden alussa rinnoissa voi tuntua samanlaista aristusta ja turvotusta kuin kuukautisten allakin. Mutta raskauteen liittyvä turvotus on usein selvempää ja kestää kauemmin. Kuppikoon kasvun lisäksi myös nännipihat voivat laajentua.
3. Olet laihtunut
Rinnat ovat yleensä se paikka, jossa painon muutokset näkyvät ensin. Tämä johtuu siitä, että niissä on paljon rasvakudosta.
4. Syöt liikaa suolaa
Rinnat ikävästi turvoksissa, vaikkei olekaan se aika kuusta? Syy voi löytyä kroppaan kertyneestä nesteestä. Turvotusta kun voi esiintyä muuallakin kuin vatsan seudulla. Runsasuolaiset herkut voivat siis kerryttää turvottavaa nestettä myös rintoihin.
5. Juot liikaa kahvia
Kahvilla on yllättävä yhteys rinnoissa tuntuviin kipuihin, väittää yhdysvaltalaisen Duke Universityn tutkimus. Sen mukaan 61 prosenttia kofeiininsaantiaan vähentäneistä naisita kokivat aiempaa vähemmän kipuja rinnoissa. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että jopa joka neljännellä ne voivat loppua kokonaan jos kofeiinia karsitaan. Kofeiini laajentaa rintojen verisuonia. Sen vuoksi ne turpoavat ja tuntuvat raskailta sekä kipeiltä.
6. Treenaat liikaa
Turhan ahkera urheilu voi aiheuttaa rintakipuja varsinkin silloin, jos ei käytä riittävän tukevia urheiluliivejä. Satsaa siis kunnon liiveihin, ja vaihtele treenejä. Rajumpien suoritusten ohessa on hyvä olla kevyempää liikuntaa, jonka aikana rinnat eivät hölsky rankasti.
7. Sinulla voi olla syöpä
Rintasyöpä voi iskeä missä iässä tahansa. Rinnoissa näkyvät kyhmyt, ihomuutokset, poikkeava eriten nänneistä sekä kivun ja pistelyn tunteet voivat johtua rintasyövästä.
MARIANNE ZITTING