maanantai 4. heinäkuuta 2016

Mansikkakuume

Mansikka on parhaimmillaan sellaisenaan. ||| B00:00:19 / 00:00:26CER Syö mansikat sellaisenaan. - Kanta pois ja popsi tuoreena, toteaa uuden ravintola Rosterin ravintoloitsija Kari Aihinen. Mutta yhden vinkin Aihinen kuitenkin antaa. EEVA PALJAKKA eeva.paljakka@iltalehti.fi 


  

Mansikoissa on niukasti kaloreita, mutta sitäkin enemmän makua. Kotimaisen mansikan herkullisuudelle ei ole kilpailijaa. Siitä pitävät pitkät, valoisat kesäpäivämme huolen.

Mansikkakuume, onneksi tuo hyvin vaaraton tauti, iskee yleensä hieman ennen juhannusta. Silloin alkaa odotus. Kohta niitä saa. Rasiakaupalla, avomaalta.
Tänä vuonna etuajassa tullut kesä sekoitti pakan. Nyt mansikka-aika on kiivaimmillaan jo heti juhannuksen jälkeen. Joten carpe diem, nauti nyt mansikoista ja laita vähän varastoonkin.
Mansikat ovat herkkiä ja parhaimmillaan juuri poimittuina. Säilytyksestä ne ei eivät nauti, vaan kasvattavat herkästi hometta pintaansa sekä menettävät napakan ulkomuotonsa.
Mansikka on hyväksi terveydelle. Runsaan vesipitoisena se on kevyttä syötävää. Tummanpunainen väri kertoo runsaasta flavonoidipitoisuudesta ja mansikka on myös mainio C-vitamiinin lähde. C-vitamiinipitoisuus säilyy hyvin myös pakastetussa marjassa. Mansikoita voi huoletta ahmia, sillä ne ovat kevyttä syötävää ja niillä on nestettä poistava vaikutus.
Toripöydät notkuvat pian tätä punaista, makoisaa marjaa. On makuasia, poimiiko koriinsa pyöreää ja kestävää, keskikesällä kypsyvää Polkaa, kartiomaisempaa, kiinteää ja aikaista Honeoyta tai happaman aromikasta, myös aikaista satoa tuottavaa Jonsokia.
Kaikissa maistuu Suomen kesä, aivan 100 prosenttisen varmasti!
http://www.iltalehti.fi/pippuri/2016062321783323_ah.shtml 

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Mansikkasiirappi

1 l mansikoita
5 dl vettä
5 dl ruokosokeria
1. Mittaa vesi ja pilkotut mansikat kattilaan. Keitä noin puolen tunnin ajan ja siivilöi sitten mansikat pois.
2. Lisää ruokosokeri ja keitä vielä noin 30 minuutin ajan, kunnes seos on sopivan siirappimaista. Voit testata siirapin paksuutta pudottamalla muutaman pisaran siirappia pakkaskylmään lusikkaan.
3. Säilö siirappi hyvin puhdistettuun pulloon ja lasipurnukkaan. Nauti mansikkasiirappia luonnonjogurtin, jäätelön, aamupuuron tai kakkujen kera. Voit myös maustaa ja värjätä kuohuviinimaljan herkän punaiseksi tällä siirapilla.
Tiesitkö?
- Mansikkaa viljellään lähes kaikkialla Suomessa.
- Mansikka sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinit.
- Eri mansikkalajeja on useita, jopa yli 20 eri laatua. Tunnetuimpia ovat Senga, Jonsok, Honeoye ja Polka.
- Puhekielessä mansikkaa tituleerataan marjaksi, mutta kasvitieteellisen määritelmän mukaan se on epähedelmä.
- Sanotaan, että liiallisesta mansikoiden syömisestä voi saada mansikkakuumeen, mutta lääketiede ei tällaista tautia tunnista.
- Pakastetut mansikat säilyvät pakkasessa noin vuoden ajan eli ne kannattaa käyttää ennen seuraavaa satokautta.
- Ulkomailla voi törmätä ravintoloissa valkoiseen mansikkaan punaisilla siemenillä. Suomessa tätä marjaa ei viljellä kaupallisesti.
Kesään raikkaimmat reseptit
Lisää herkullisia vinkkejä Jotain maukasta -blogissa.
TEKSTI, KUVAT JA RESEPTI MARI MOILANEN
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi