keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Rokote Alzheimerin tautiin lähempänä kuin koskaan

 

Tiistai 19.7.2016 klo 19.13

  

Rokotetta Alzheimerin tautia vastaan aletaan testata ihmisillä ehkä jo muutamien vuosien sisällä.
  • Alzheimerin tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa.
  • Kehitteillä oleva rokote voisi ehkäistä taudin etenemistä ja puhkeamista.
  • Jos kokeet onnistuvatkin, rokotteen saamiseksi markkinoille menee vielä monia vuosia.
Alzheimerin tauti etenee pikku hiljaa. Lääkityksellä voidaan jo nyt hieman hidastaa taudin etenemistä.
Alzheimerin tauti etenee pikku hiljaa. Lääkityksellä voidaan jo nyt hieman hidastaa taudin etenemistä. (MOSTPHOTOS)
Astralialaistutkijoiden mukaan kehitteillä oleva rokote voi saada aikaan elimistössä reaktion, joka vaikuttaa aivojen beeta-amyloideihin ja tau-proteiineihin. Ne ja niiden lisääntyminen on yhdistetty Alzheimerin taudin syntyyn.
Kaikki tämä liittyy niin sanottuun amyloidihypoteesiin.
Hypoteesin mukaan Alzheimerin tautia sairastavilla aivoihin kertyy amyloidiplakkia. Plakki ja muut kertymät saavat lopulta aikaan hermosolujen kuolemaa.
Professori Nikolai Petrovsky tutkijaryhmästä vertaa aivoihin kertyvää plakkia rikkimenneisiin autoihin tiellä. Kesken matkaa rikki menneet autot vain haittaAvat muuta liikennettä, kun ne jäävät jököttämään siihen, missä liikenteen pitäisi edelleen kulkea.
Ehkäisyä ja hoitoa
Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -lehdessä. Tutkijat ovat testanneet rokotetta tähän mennessä vain hiirillä. Tulokset ovat lupaavia.
Keinoja Alzheimerin taudin ehkäisemiseen ja sen hidastamiseen on etsitty jo vuosikymmeniä. Tutkimukset ja kokeet ovat kalliita. Toistaiseksi ratkaisevaa tulosta on tullut vähän.
Medical News Todayn mukaan esimerkiksi vuosien 2002 ja 2012 välissä tehtiin aiheen tiimoilta 413 kliinistä koetta. Tulos näistä oli, että lopulta vain yksi uusi lääke saatiin markkinoille.
Nyt kehitteillä oleva rokote tulisi mahdollisesti olemaan sellainen, että sitä voitaisiin antaa sekä niille potilaille, joilla on jo todettu varhaisen vaiheen Alzheimerin tauti että niille potilaille, joilla on erityisen korkea riski sairastua Alzheimerin tautiin.
Syy edelleen hämärän peitossa
Mikäli seuraavista kokeista saadaan hyviä tuloksia, on mahdollista, että rokotetta kokeillaan ensimmäisiin ihmisiin kolmen viiden vuoden sisällä.
Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Arvioiden mukaan sitä sairastaa tällä hetkellä Suomessa yli 70 000 potilasta.
Alzheimerin tauti alkaa yleensä yli 65-vuotiaana, mutta tautia voidaan todeta jo alle 50-vuotiailla.
Alzheimerin taudin perimmäistä syytä ei tiedetä. Sairauteen ei ole toistaiseksi parannuskeinoa.