maanantai 4. heinäkuuta 2016

Luonnonmukaista siivousta - 6 keinoa käyttää sitruunaa kemikaalien sijaan

Tiistai 28.6.2016 klo 16.15

  

Sitruunalla voi puhdistaa vaikka mitä.

Ekosiivooja ei tyydy kemikaaleihin, vaan hyödyntää luonnonmukaiset konstit, jos niitä on tarjolla. Sitruuna - tuo luonnon oma puhdistusaine - kelpaa vaikka mihin. Woman's Day -lehti kertoo, missa siivoustilanteissa sitruuna korvaa kemikaalit.
1. Mikro raikkaaksi
Mikron sisälle kertyy helposti ruuan jäämiä ja tahroja. Lisäksi haju pinttyy. Ota sitruuna avuksi. Viipaloi sitruuna siivuiksi ja laita siivut kulhoon. Täytä kulho vedellä ja kuumenna kulhoa täydellä teholla, kunnes mikron ikkuna on höyrystynyt. Anna sitten kulhon olla mikrossa 15 minuuttia, ennen kuin avaat oven. Ota kulho pois ja pyyhi mikron pinnat. Näin lika ja rasva irtoavat tehokkaasti mikron pinnoista ja mikron tuoksu raikastuu.
2. Poista pinttymät liesilevyistä
Liesilevyjen ympärille kertyy ajan saatossa pinttymiä. Tee sitruunamehusta ja suolasta liuos, jota kaadat alueelle. Anna liemen vaikuttaa puoli tuntia. Huuhtele se sitten pois vedellä ja viinietikalla.
3. Poista tahrat leikkuulaudasta
Hankaa sitruunan puolikasta muoviseen leikkuulautaan jämähtäneisiin tahroihin. Voit lisätä sekaan myös suolaa tai ruokasoodaa, jolloin tulos paranee. Jos tahrat ovat todella jämähtäneitä, jätä sitruuna ja lisukkeet vaikuttamaan yön yli ennen huuhtelua.
4. Kiillota kromipinnat
Ota sitruunan puolikas avuksi myös kylpyhuoneessa. Hankaa sillä kromiset hanat ja viemäriaukot. Huuhtele sitten hanat ja muut paikat sekä kuivaa ne. Pitäisi kiiltää jälleen.
5. Poista hikitahrat paidoista
Tiedäthän tunteen, kun lempi t-paitaan on pinttynyt hikeä - ei kivaa. Kokeile hieroa hikitahroja sitruunamehulla. Laita paita sitten tavalliseen tapaan pyykkiin.
6. Puhdista juustoraastin
Onhan sekin rasittavaa, kun juustopalasia jää kiinni raastimeen ja jumittuu siihen. Hankaa sitruunan puolikasta pitkin raastinta. Puhdistus käy helposti.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@iltalehti.fi 
KUVAT MOSTPHOTOS