Aivoista löytyi kylläisyyspiste - uutta toivoa laihduttajille
KUVA: COLOURBOX
Löytö voi auttaa ihmisiä hillitsemään syömisiään.
John Hopkins –yliopiston tutkijatovat löytäneet hiirten aivoista hermosoluja, jotka kertovat, milloin on aika lopettaa syöminen. Nyt tutkijat uskovat, että tätä kautta voidaan luoda lääke tai muu menetelmä, jolla voitaisiin katkaista varsinkin länsimaissa ihmisiä riivaava lihomisen kierre.
“Signaalit tuntuvat kertovan hiirelle, että ne ovat jo syöneet tarpeeksi”, sanoo yliopiston neurotieteiden laitoksen johtaja Richard Huganir.
Hänen mukaansa löydös tehtiin, kun tutkijat selvittivät proteiineja, jotka vahvistavat tai heikentävät synapsien välisiä yhteyksiä aivosoluissa. Tällaiset yhteydet ovat tärkeitä muun muassa oppimisen ja muistamisen kannalta.
Synapsitutkimuksessaan Huganir ja jatko-opiskelija Olof Lagerlöfkeskittyivät OGT-nimiseen entsyymiin. Monen muun asian lisäksi se säätelee muun muassa insuliinia ja kehon sokerikemiaa.
Tutkimuksessa Lagerlöf poisti geenin, joka koodaa yhteyksiä aikuisen hiiren hippokampuksen ja aivokuoren välillä. Lagerlöf huomasi heti, että hiiren paino kaksinkertaistui kolmessa viikossa. Samalla kävi ilmi, että kyseessä ei ole lihasten kasvu, vaan rasvan kertyminen.
Kun tutkijat kävivät läpi hiirten ruokailutapoja, he huomasivat, että ne hiiret, joilta OGT oli poistettu, söivät yhtä monta ateriaa kuin muut hiiret, mutta ne söivät pidempää ja ahmivat enemmän kaloreita.
Kun syöminen rajoitettiin normaaliin ruokavalioon, hiirten lihominen loppui.
Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että OGT:n puuttuminen haittaa eläimen kykyä havaita, milloin ollaan kylläisiä.
”Nämä hiiret eivät ymmärrä, että ne ovat jo saaneet tarpeeksi ruokaa, joten ne jatkavat syömistä”, Lagerlöf sanoo.
Koska hippokampuksen ja aivokuoren ei tiedetä suoraan säätelevän jyrsijöiden tai muiden nisäkkäiden syömiskäyttäytymistä, tutkijat alkoivat etsiä muutoksia muualta aivoista. Kohteeksi otettiin hypotalamus, jonka tiedetään säätelevän ruumiinlämpöä, ravintoa, unta ja aineenvaihduntaa. Siellä tutkijat löysivät pienen määrän hermosoluja, joista puuttui OGT.
Lagerlöfin mukaan näiden solujen jo tiedettiin lähettävän ja vastaanottavan useita ruokahaluun ja kylläisyyteen liittyviä signaaleja.
Tutkimuksessa asialle saatiin vahvaa lisänäyttöä.
”Järjestelmässä on kuitenkin paljon asioita, joita emme vielä tiedä”, Lagerlöf sanoo.
Hänen mukaansa glukoosi on se tekijä, joka säätelee syödyn ruoan määrää hiirillä. Niin saattaa olla ihmisilläkin.
”Uskomme, että olemme löytäneet uuden aivojen toimintaan ja syömiskäyttäytymiseen vaikuttavan tiedon vastaanottokanavan. Jos havaintomme toimivat ihmisillä, voimme jatkaa ruokahalulääkkeen tai muun keinon etsimistä”