8 kohtaa, jotka moni putsaa väärin keittiössä
Lauantai 5.3.2016 klo 13.02
Älä pilaa valurautapannua, käsinpestäviä astioita tai laatuveitsiäsi, valistaa Good Housekeeping.
Joskus kodin paikka vain näyttää puhtaalta, mutta todellisuudessa on likainen tai kuhisee pöpöjä. Good Housekeeping -sivusto listaa asiat, jotka todennäköisesti olet puhdistanut väärin tai huolimattomasti keittiössä.
1. Käsinpestävät astiat
Käsinpestävät astiat on syytä pestä käsin. Tämä koskee esimerkiksi vanhoja vintage-astioita tai käsinmaalattuja astioita. Uusia laseja kannattaa myös pestä hellävaroin. Jos kotiin tulee tyypiltään kovaa vettä, laseihin voi kertyä ajan myötä kalkkia. Ne saat putsattua valkoviinietikalla. Suomessa vesi on kuitenkin yleensä pehmeää.
2. Laitat aterimet koppaan väärin
Jos kaikki aterimet ovat telineessään samansuuntaisesti, ne eivät puhdistu kunnolla.
- Osan lusikoista pitää olla ylöspäin ja osan alaspäin, kertoo siivousasiantuntija Carolyn Forte.
Muuten niihin jää ruuanjämiä helposti.
3. Jätät valurautapannun kuivumaan itsekseen
Pannu kannattaa aina kuivata käsin pesun jälkeen. Muuten sen pinnoite voi kärsiä. Se voi esimerkiksi ruostua. Tiedäthän myös, että valurautapannua ei koskaan pitäisi laittaa pesukoneeseen. Puhdista se mieluummin miedolla pesuaineella ja sienellä käsin.
4. Puhdistat hanat yleisaineella
Käytätkö tuttua yleispuhdistusainetta vesihanojen, jääkaapin ja liesituulettimen puhdistuksessa?
- Käytä erikoisille pinnoille, kuten ruostumattomalle teräkselle, niille tarkoitettuja aineita ja välineitä mieluummin.
5. Peset leikkuulaudat pelkästään saippualla
Helposti sitä vain hankaa leikkuulautaa kevyesti astianpesuaineella ja huljauttaa sen pikaisesti juoksevan veden alla. Jos kuitenkin leikkaat laudan päällä raakaa lihaa, huolellinen puhdistus on tärkeää. Liota leikkuulautaa raa'an lihan jäljilta esimerkiksi valkaisuaineliuoksessa, Forte neuvoo.
6. Et pese kahvinkeitintä kokonaan
Moni ei tiedä, kuinka paljon kahvinkeittimeen kertyy likaa, vaan tyytyy huuhtaisemaan osat nopeasti hanan alla.
- Osat on pestävä astianpesuaineella, Forte sanoo.
ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN
Asiantuntijan mukaan irrotettavat osat pitäisi pestä päivittäin lämpimällä vedellä. Keittimen ulkopinnat kannattaa pyyhkäistä. Osien sisälle kertynyt kalkki on myös syytä putsata noin kerran kuukaudessa.
7. Unohdat putsata viemäriaukot
Forten mukaan lavuaarien viemäriaukot pitäisi muistaa pestä säännöllisesti. Voit esimerkiksi hangata sitruunaa niihin - pitäisi tulla puhdasta ja hajujen karkota. Kun esimerkiksi keittiön lavuaarin aukon suulle kertyy ruuan jämiä, putsaa ne heti.
8. Peset veitset koneessa
Varmistu, että kotisi laatuveitset ovat konepestäviä. Terävien veisten koneessa pesu voi myös olla riskialtista puuhaa, jos veitsille on vaikea löytää astianpesukoneesta turvallista ja sopivaa paikkaa. Veitset kannattaakin pestä mieluiten käsin.