sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Aurinkomyrsy

Aurinkomyrsky ajaisi Suomen kaaokseen

Sunnuntai 1.3.2015 klo 07.18 (päivitetty klo 10.17)

  
Jos Maahan osuisi voimakas aurinkomyrsky, yhteiskunnan ydintoiminnot romahtaisivat vain tuntien kuluessa.
NASA:n kuvaa aurinkomyrskystä, jonka viereen on kuvankäsittelyllä lisätty Maa samassa mittakaavassa.
NASA:n kuvaa aurinkomyrskystä, jonka viereen on kuvankäsittelyllä lisätty Maa samassa mittakaavassa. (NASA)

FAKTA

Aurinkomyrsky on hiukkaspurkaus
  • Aurinkomyrsky on Auringossa tapahtuva voimakas hiukkaspurkaus.
  • Maahan saapuva hiukkaspilvi näkyy yleensä revontulina, mutta voi aiheuttaa myös sähköhäiriöitä ja vaurioita sähkölaitteille.
  • Syyskuussa vuonna 1859 maahan osunut aurinkomyrsky aiheutti lennätinlinjoissa jännitepiikin, joka sytytti Yhdysvalloissa lennätintoimistoja palamaan. Vastaavan aurinkomyrskyn vaikutuksien on arvioitu olevan huomattavasti vakavampia nykyisiin sähkölaitteisiin.
  • Vuonna 1989 noin kuusi miljoonaa ihmistä jäi yhdeksäksi tunniksi ilman sähköjä Kanadan Quebecissä voimakkaan aurinkomyrskyn takia.
  • Heinäkuussa 2012 aurinkomyrsky saavutti poikkeukselliset voimat, kun Auringossa tapahtui kaksi massapurkausta vain noin 10 minuutin välein. Purkauksesta syntynyt plasmapilvi eteni ennennäkemätöntä vauhtia.
  • Aurinkomyrsky on todellinen mutta epätodennäköinen uhkakuva, johon Suomen viranomaisten on käytännössä mahdotonta varautua.
    Voimakkaan aurinkomyrskyn lähettämä hiukkaspilvi voisi Maahan iskeytyessään pimentää sähköverkot yli valtioiden rajojen.
    Valtakunnallinen sähkökatko johtaisi nopeasti pahenevaan kriisiin, jossa matkapuhelinverkko hiljenisi vain tuntien kuluessa katkon alkamisesta, polttoaine loppuisi huoltomiehiltä ja viranomaisilta ja talven sattuessa kodit kylmenisivät jo päivässä.
    Tällaisessa tilanteessa Suomen Huoltovarmuuskeskus ottaisi ohjat käsiinsä, mutta käytännössä aurinkomyrskyyn ei olla varauduttu.
    - Aurinkomyrskyistä on kyllä puhuttu yhtenä mahdollisuutena, mutta konkreettisia toimenpiteitä Suomessa ei ole sen varalta tehty. Todennäköisyys on pieni, mutta seurauksia voidaan vain arvailla, Huoltovarmuuskeskuksen voimajärjestelmäasiamiesPetri Nieminen sanoo.
    Läheltä piti
    Heinäkuussa 2012 vaara realisoitui läheltä piti -tilanteeksi, kun Maahan iski voimakkain aurinkomyrsky ainakin 150 vuoteen. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA:n mukaan katastrofilta vältyttiin vain siksi, että voimakkain myrsky osui Maan kiertoradalla kohtaan, jossa Maa ei juuri silloin sijainnut.
    Tutkijoiden mukaan Maa olisi ollut suoraan tulilinjalla, jos purkaus Auringossa olisi sattunut vain viikkoa aikaisemmin.
    Vaarassa olisivat olleet ainakin sähköverkot, satelliitit, gps-paikannus ja radioliikenne.
    Suomessa sähkömuuntajat kestävät normaaleja aurinkomyrskyjä, mutta todella voimakkaan aurinkomyrskyn sattuessa ne saattaisivat Niemisen mukaan vaurioitua pahoin.
    - On arvioitu, että vaikutukset eri maiden sähköjärjestelmiin voisivat olla joko kauheita tai hirveän kauheita, riippuen käytössä olevasta tekniikasta.
    Täyspimennys 1974
    Vaikka Suomen viranomaiset eivät ole varautuneet erityisesti aurinkomyrskyyn, valtakunnallisen sähkökatkoksen varalle on olemassa suunnitelmia. Aurinkomyrskyä todennäköisempi skenaario olisi tehopula, joka voisi huonojen yhteensattumien summana johtaa koko Suomeen pimenemiseen.
    Silloin siemensähkö verkon palauttamiseksi pyydettäisiin naapurimailta.
    - Olkiluodon toinen yksikkö oli juuri kolmisen viikkoa pois käytöstä vian takia. Siinä oli jo aineksia ongelmille. Olisi tarvittu vain Itämerelle yksi epäonninen troolari, joka olisi vaurioittanut Ruotsiin vieviä kaapeleita, Nieminen kuvaa.
    Suomen kantaverkko on ollut kokonaan alhaalla viimeksi vuonna 1974. Niemisen mukaan täyspimennyksen aiheuttamat ongelmat olisivat nyt huomattavasti suurempia, koska yhteiskunta on huomattavasti sähköriippuvaisempi.
    Nieminen arvioi, että suurhäiriössä sähköjen palauttaminen kuluttajille kestäisi jopa kaksi vuorokautta. Aurinkomyrskyn käräyttäessä muuntajat laajoilta alueilta tilanne voisi olla huomattavasti hankalampi.
    Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA kuvasi auringon koronan massapurkauksen huhtikuussa 2012. Viimeisin todella voimakas ja Maan kiertoradalle ulottunut aurinkomyrsky nähtiin heinäkuussa 2012.
    Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA kuvasi auringon koronan massapurkauksen huhtikuussa 2012. Viimeisin todella voimakas ja Maan kiertoradalle ulottunut aurinkomyrsky nähtiin heinäkuussa 2012. (NASA)
    Suurhäiriö lamauttaisi Suomen
    Kantaverkon kaatuessa bensaa saisi vain neljältä huoltoasemalta koko Suomessa - jos niiltäkään.
    Polttoainepumput eivät toimi ilman sähköä, joten bensa loppuisi nopeasti paitsi kansalaisilta, myös viranomaisilta, jotka yrittäisivät palauttaa sähköjä ja evakuoida vanhuksia kylmenevistä kodeista.
    Sairaalat joutuisivat ajamaan alas osan toiminnoistaan ja turvautumaan varavoimaan.
    Tunti tunnilta ongelmat kasvaisivat eksponentiaalisesti.
    Noin kymmenen tunnin jälkeen sähköasemien etäohjaus ei enää onnistuisi, vaan kaikki olisi tehtävä paikan päällä käsin. Ilman bensaa huoltomiesten liikkuminen kävisi mahdottomaksi.
    Huoltovarmuuskeskus on testannut suurhäiriön aikaista bensanjakelua toimittamalla neljälle huoltoasemalle varavoimakontit Forssaan, Vierumäelle, Siilinjärvelle ja Ouluun. Järjestelmä on vielä testivaiheessa.
    Huoltovarmuuskeskuksen voimajärjestelmäasiamies Petri Niemisen mukaan matkapuhelinverkon tukiasemat ja sitä myöten kännykät hiljenisivät jo noin kolmen tunnin kuluttua katkon alkamisesta. Ei tv:tä, ei internetiä - kansalaiset joutuisivat nopeasti tietopimentoon. Vain harvoilla on enää pattereilla toimiva radio.
    Maksukortit eivät toimisi, ruuat pilaantuisivat, puhdasta vettä ei tulisi, vessat eivät vetäisi, lehmät jäisivät lypsämättä. Metro, junat ja kaikki kuljetukset pysähtyisivät. Kauppoihin ei saataisi ruokaa myytäväksi, ja vaikka saataisiinkin, eivät kauppojen kassajärjestelmät toimisi.
    Auringon laskettua olisi pilkkopimeää.
    Voimakas aurinkomyrsky sai revontulet näkymään poikkeuksellisesti Baijerin osavaltiossa Saksassa asti lokakuussa 2003. Yksi japanilainen satelliitti vaurioitui ja radioaallot vaimenivat hetkellisesti.
    Voimakas aurinkomyrsky sai revontulet näkymään poikkeuksellisesti Baijerin osavaltiossa Saksassa asti lokakuussa 2003. Yksi japanilainen satelliitti vaurioitui ja radioaallot vaimenivat hetkellisesti. (EPA / AOP)
    Alimman kuvan kuvatekstiä korjattu kello 10.17: Revontulet näkyivät Baijerin, eivät Bavarian osavaltiossa.
    Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?