torstai 5. maaliskuuta 2015

Miljardööri

Hän on nuorin omin ansioin rikastunut naismiljardööri

Torstai 5.3.2015 klo 08.00

  
Elizabeth Holmes, 31, rikastui verellä. Hän ei ole pitänyt lomaa kymmeneen vuoteen.
Elizabeth Holmes pitelee verinäytettä, josta hänen kehittämällään tekniikalla voidaan ottaa jopa 70 testiä.
Elizabeth Holmes pitelee verinäytettä, josta hänen kehittämällään tekniikalla voidaan ottaa jopa 70 testiä. (THERANOS)

FAKTAT

Nuorimmat miljardöörit
Alle 40-vuotiaita miljardöörejä on maailmassa 46.
Forbesin listan nuorimmat miljardöörit ovat Snapchatin luojat Evan Spiegel, 24, ja Bobby Murphy, 26, joiden kummankin omaisuus on 1,5 miljardia dollaria.
Omilla ansioillaan listalle ovat päässeet esimerkiksi myös Facebookin perustajat Mark Zuckerbergin (30 vuotta, 35 miljardia) johdolla, majoituspalvelu Airbnb:n perustajat ja ruotsalainen Minecraft-pelikoodariMarkus Persson (35 vuotta, 1,3 miljardia).
Nuorin nainen on Elizabeth Holmes.
Forbes-lehden vuotuisen miljardöörilistan nuorin nainen on yhdysvaltalainen Elizabeth Holmes. Rikkaampia naisia on vain 36 ja heistä murto-osa on luonut omaisuutensa täysin omilla ansioillaan ja nollasta.
Holmes johtaa yritystä nimeltä Theranos, jonka juuret juontuvat jo hänen teinivuosiinsa. Stanfordin yliopistossa kemiaa opiskellut nainen sai oivalluksen, jonka avulla perinteiset verikokeet voisi heittää romukoppaan.
Theranos syntyi vuonna 2003, kun Holmes oli 19-vuotias. Koulu sai jäädä ensimmäisen vuoden jälkeen.
Siitä lähtien keksijä on kehittänyt menetelmäänsä, jolla lääketieteelle ja potilaiden hoidolle elintärkeät verikokeet voi tehdä jo parista pisarasta verta. Innovaatio syntyi henkilökohtaisesta tarpeesta: Holmes itse sanoo The New Yorkerille, että hän kammoaa neuloja - aivan kuten hänen äitinsä ja isoäitinsäkin.
Tedmed-kongressissa Holmes mainosti, että esimerkiksi kolesteroliarvon mittaaminen maksaa hänen koemenetelmällään 2,99 dollaria, kun tavallinen laboratoriotesti kustantaa Yhdysvalloissa jopa yli 50 dollaria. Verikoemarkkinoita hallitsee USA:ssa kaksi suuryritystä ja koko markkina pyörittää 75 miljardin dollarin vuotuista liikevaihtoa.
Tähän voi Holmesin mukaan yhdistää tilastotiedon, jonka perusteella 40-60 prosenttia verikokeisiin määrätyistä ihmisistä ei niihin mene. Yksinkertaisemman testimenetelmän avulla pitkään piilevät sairaudet voidaan Holmesin mukaan havaita ja hoitaa ajoissa.
- Näen maailman, jossa kenenkään ei tarvitse sanoa: "Olisinpa tiennyt aiemmin", Holmes sanoi Tedmedissä.
Onnellinen erakko
Vuoteen 2013 saakka Theranos toimi äärimmäisessä hiljaisuudessa ja piti innovaationsa salassa. Nyt se on aloittanut neuvottelut useiden sairaaloiden kanssa ja avannut oman laboratorionsa useisiin kymmeniin Walgreen-ketjun apteekkeihin. Juuri Walgreen-sopimus on Holmesin omaisuusarvion merkittävin tekijä: yritys on apteekkialalla Yhdysvaltojen suurin ja sillä on yli 8 000 toimipistettä.
Theranos saattaakin mullistaa oman alansa. Sillä on muun muassa patentti ihoon kiinnitettävään laitteeseen, joka tarjoaa reaaliaikaista veridiagnoosia.
USA:n entinen valtiovarain- ja ulkoministeri George Shultz on Wall Street Journalin mukaan povannut Holmesista seuraavaa Steve Jobsia tai Bill Gatesia.
Kuten monet menestyneet yrittäjät ja keksijät häntä ennen, Holmes elää New Yorkerin mukaan hieman omintakeista elämää. Hän oli jo lapsena omien sanojensa mukaan "onnellinen erakko". Hän vietti aikaansa kirjojen parissa ja isänsä kanssa kalassa.

Lomaa hän ei ole pitänyt kymmeneen vuoteen.Nykyään hän asuu yksin kaksiossa Palo Altossa. Jääkaappi on käytännössä tyhjä, sillä hän syö lähes kaikki vegaaniateriansa työpaikallaan. Hän ei enää omista lainkaan aikaa kirjoille tai ystäville eikä käy treffeillä. Hän puhuu sujuvaa mandariinikiinaa.
Hänen omaisuutensa arvo on arviolta 4,5 miljardia dollaria, mikä oikeuttaa maailmanlistan sijalle 360.

T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäs