tiistai 24. maaliskuuta 2015

Mitä voikaan pakastaa

Voiko brien pakastaa?

Tiistai 24.3.2015 klo 11.44

  
Jos juhlavieraat söivät briekiekosta vain neljänneksen, voiko lopun juuston pakastaa? Entä maito, kerma, rahka?
Brien voi huoletta pakastaa.
Brien voi huoletta pakastaa. (MOSTPHOTOS)
Toisinaan on tilanteita, jolloin jääkaappisäilytys ei riitä, vaan pitää turvautua pakkaseen. Mutta miten toimia maitotuotteiden kanssa? Mitä kaikkea voi pakastaa?
Pippuri selvitti asiaa.
Maito?
Voi pakastaa, maito ei mene miksikään. Itse asiassa maito säilyy pakkasessa hyvin, sillä maito ei ole liian rasvaista. Jos aiot juoda maidon pakastamisen jälkeen, sulata se jääkaapissa.
Maidossa on sen verran pieni rasvaprosentti, että se säilyy pitkään pakkasessa.
Maidossa on sen verran pieni rasvaprosentti, että se säilyy pitkään pakkasessa.(MOSTPHOTOS)
Ruuanlaittoa varten voi maidon sulattaa huoneenlämmössä. Kunhan et seisota sulanutta juomaa pitkään pöydällä. Lämpimässä maidosta saattaa tulla hapanta.
Kerma?
Voi pakastaa, mutta rakenne muuttuu. Pakastettu kerma ei enää vaahtoa, joten sen voi käyttää vain ruuanlaittoon. Älä säilytä kermaa pitkään pakkasessa.
Kermavaahto?
Voi pakastaa. Pakkaa kermavaahto hyvin ennen kuin pakastat sen. Kerma imee itseensä kaikki maut, joten sen pitää olla ilmatiiviissä rasiassa. Vaahto saattaa kuivua vanhetessaan, joten yli kahta viikkoa sitä ei tulisi säilyttää pakkasessa.
Piimä?
Voi pakastaa. Tosin hapanmaitotuotteiden kanssa kannattaa miettiä, onko syytä pakastaa. Ne säilyvät muutenkin muita maitotuotteita pidempään. Jälleen kerran: pakastaminen voi muuttaa rakennetta. Piimästä voi tulla murumainen. Leipomiseen se käy silti vallan hyvin.
Jogurtti?
Voi pakastaa, mutta varaudu siihen, että jogurtin rakenne muuttuu. Voit korjata tilannetta sekoittamalla sulanutta jogurttia.
Rahka?
Voi pakastaa. Mutta säilyy muutenkin pitkään.
Brie?
Voi pakastaa. Juuston rakenne säilyy hyvänä, mutta pakastaminen voi voimistaa makua. Sulatettu valkohomejuusto sopii hyvin sopii keittoihin, kastikkeisiin ja uuniruokiin.
Kovat juustot?
Voi pakastaa, mutta mieluummin raasteena. Ja pakastat kokonaisena, kannattaa juusto käyttää raasteena. Siitä on nimittäin sulatuksen jälkeen vaikea saada juustohöylällä siivuja. Pakkasessa ollut juusto murenee helposti.
Voi selviää pakkaskäsittelystä hyvin.
Voi selviää pakkaskäsittelystä hyvin. (MOSTPHOTOS)
Voi?
Voin voi pakastaa. Kunhan ei säilytä sitä liian pitkään pakkasessa.
Sulatejuustot?
Voi pakastaa. mutta juustot, joissa on korkea vesipitoisuus menettävät pakkasessa kuohkeaa koostumustaan.
Mitä opimme?Neuvot: Marttaliiton kehittämispäälliköt Arja Hopsu-Neuvonen ja Kaisa Härmälä.Kaikkia maitotuotteita voi pakastaa, mutta osan rakenne kärsii kovasti. Mutta sehän on syöjästä kiinni, miten paljon rakeinen jogurtti haittaa. Onneksi leivontaan ja ruuanlaittoon kelpaa vähän kokkareisempikin maitotuote.