torstai 12. maaliskuuta 2015

Muistia voi parantaa

Näin pidät muistisi kunnossa: Maistuvaa ruokaa, mukavaa liikuntaa ja muistipelejä

Torstai 12.3.2015 klo 13.23

  
Hampaat irvessä salille ja pahaa terveellistä ruokaa päälle? Ei näin. Muisti pysyy vetreänä paljon hauskemmin keinoin.
Jaana Elosen mielestä tehostettu elintapaneuvonta ei ollut lainkaan rasittavaa tai painostavaa, vaan se toi elämään paljon hyvää, kiinnostavia asioita ja uusia elämyksiä.
Jaana Elosen mielestä tehostettu elintapaneuvonta ei ollut lainkaan rasittavaa tai painostavaa, vaan se toi elämään paljon hyvää, kiinnostavia asioita ja uusia elämyksiä.
Jaana Elonen, 74, on yksi niistä 631 suomalaisesta, jotka otettiin kaksi vuotta sitten mukaan laajaan ja uraauurtavaan FINGER-tutkimukseen. Tutkimus selvittää sitä, millaisella elintapaohjauksella voidaan ehkäistä muistisairauksien syntyä.
Tutkimuksessa annettiin osalle ihmisistä tietoa perinteisesti paperilla ja verkossa, toisille opastus vietiin käytännön tasolle yksin ja ryhmissä. Tässä ryhmässä todella tehtiin ja kokeiltiin.
Elostakin muistin heikkenemisen mahdollisuus oli mietityttänyt.
- Mitä sitten, jos joskus asunkin yksin ja muisti alkaa pettää pahasti? Miten pärjään? Kaikkihan me olemme lukeneet, miten vanhana ihmiselle voi käydä, Elonen kertoo pohtineensa.
Siksi hän katsoo olleensa todella onnekas päästyään mukaan tutkimukseen. Koekaniinina oleminen osoittautui pelkästään mukavaksi. Vaikuttavaksi todettu elintapaneuvonta oli ihmiselle itselleen pelkästään hyvä juttu.
Ruokakauppaan ja salille
- Tämähän on ollut oikea lottovoitto, Elonen kiittää.
Elintapaohjausta saatiin yksilöllisesti ja ryhmässä. Ohjaus on kohdistunut arkisiin asioihin.
- Meille on kerrottu, mitä ruokakaupassa kannattaa miettiä ja miten valintoja kannattaa tehdä. Se tarkoittaa muun muassa oikeiden, pehmeiden kasvirasvojen käyttöä ja suolan välttämistä, Elonen tietää.
Ruuanlaitossa hän on suosinut neuvojen mukaan kanaa, kalaa ja kasviksia. Hän on opetellut käyttämään mausteita entistä enemmän. Mausteilla voi vähentää suolauksen tarvetta. Ruuasta on tullut uusin neuvoin Elosen mielestä oikein hyvää.
- Ennen tutkimustakin harrastin kävelyä ja uintia. Kävin myös kuntosalilla. Nyt minulle neuvottiin tarkasti, mitä minun kannattaa salilla tehdä ja miten. Se on ollut valtavan hyödyllistä.
"Muistipeli melkein kivointa!"
Ryhmäkokoontumiset olivat Elosesta virkistäviä.
- Oli hauskaa ja hyödyllistä saada keskustella muiden kanssa heidän kokemuksistaan.
Aivan uusi tuttavuus oli tietokoneella pelattava palapelin kaltainen muistipeli.
- Se oli melkein kaikkein kivointa! Elonen paljastaa.
Elintapaneuvonnan vaikutusta muistihäiriöiden ehkäisyssä mitannut suomalaistutkimus on merkittävä läpimurtotutkimus. Vastaavaa tutkimusta ei ole tehty missään muualla.
Tutkimus osoitti, että tehostettua elintapaneuvontaa saaneiden riski sairastua muisti- ja ajattelutoimintojen heikkenemiseen oli merkittävästi pienempi kuin kontrolliryhmällä. Koska muistisairauksia ei ainakaan toistaiseksi voida parantaa, ehkäisy on sitäkin tärkeämpää.
Professori Miia Kivipelto iloitsee siitä, että tutkittavat henkilöt näyttivät viihtyvän tutkimusryhmissä ja pitävän uusista elintavoistaan.
Professori Miia Kivipelto iloitsee siitä, että tutkittavat henkilöt näyttivät viihtyvän tutkimusryhmissä ja pitävän uusista elintavoistaan.
Elämyksellisyys tukee
- Meille tutkijoille oli lohdullista huomata, että tutkittavat näyttivät viihtyvän tehostetussa elintapaneuvonnassa! iloitsee tutkimusta johtava professori Miia Kivipelto.
Tutkimus jatkuu. Seuraaksi selvitetään muun muassa sitä, kuinka paljon mitäkin muistiin vaikuttavaa tekijää tarvitaan, jotta sillä todella on vaikutusta muistin pysymiseen. Kysytään muun muassa, mikä määrä liikuntaa olisi riittävää muistin kannalta.
Pelkistä annoksista ja määristä ei kuitenkaan ole kysymys. Tutkimuksessakin kävi ilmi sosiaalisuuden suuri merkitys. Uusia reseptejä on kiva kokeilla ryhmässä ja oikealta ihmiseltä saatuna ohjeet konkretisoituvat. Ohjauksessa korostui siis ihmisen rooli.
Google-mainokset
Työkalut menestykseen
Lue merkittävimmästä menetelmästä itsensä kehittämisen kentällä!
www.nlp-akatemia.fi
Halvat asunnot Fuengirola
Löydä nyt loma-asuntosi helposti. Takuulla halvin hinta - Testaa!
hotels.momondo.fi/Fuengirola
- On selvää, että emme saa unohtaa inhimillisen kosketuksen merkitystä, Kivipelto sanoo.
Kivipelto muistuttaa nautinnon merkityksestä myös vanhojen ihmisten elämässä. Terveellisen ruuan pitää maistua hyvältä, liikunnan pitää olla mieluista ja muistipelien kiinnostavia.
- Vanhemmiten muistin haurastuessa maku- ja hajuaisti heikentyvät. Siksi olisi erityisen tärkeää, että ruuassa on makua, tuoksua ja että se näyttää hyvältä, Kivipelto painottaa.
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?