keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

MITÄ PIERU KERTOO



Julkaistu: 

ILMAVAIVAT
Haiseva tuhahdus voi kertoa paljon muustakin kuin mieltymyksestä hernekeittoon.
Kaikki piereskelevät joskus. Normaalina määränä pieruja pidetään 15-20 päivässä, pierujen määrän yläraja kulkee 25 tuhauksessa. Lienee selvää, että ummetus voi aiheuttaa vatsanturvotusta ja kaasuttelua, mutta mitkä muut voisivat olla syyllisiä ongelmaan?

5 seikkaa, jotka pieru paljastaa



1. Hotkit ruokasi

Liian nopeasti syödyn ruoan mukana tulee hotkaistua aimo annos ilmaa, joka poistuu elimistöstä. Sama tapahtuu välillä purkkaa jauhaessa. Mitä enemmän pumppaat suolistoosi ilmaa, sitä enemmän mahasi turpoaa ja se tulee joko pieruna tai röyhtäyksenä.



2. Elimistösi ei kestä enää maitotuotteita

Laksoosin sietokyky voi muuttua ikääntyessä. Syyllinen löytyy nopeasti, jos masu tulee kipeäksi tai oireilee muutoin aina maitotuotteiden syönnin jälkeen. Kokeile jättää ne pois ja katso, mitä tapahtuu.



3. Kehossasi tapahtuu hormonimuutoksia

Vaihdevuodet voivat lisätä suolisto-oireita. Ei ole vielä selvillä, onko syyllinen estrogeeni vai progestroni, mutta monilla naisilla suoliston toiminta muuttuu ikääntyessä. Vatsaa voi turvottaa, suolisto on epätasapainossa ja ilmavaivat haittaavat elämää. Liikunta voi helpottaa oireita, samoin probioottisten tuotteiden syöminen.



4. Kärsit ärtyneestä suolesta tai suoliston bakteerit ovat epätasapainossa

Ärtyneelle suolelle tyypillisiä oireita ovat turvotus, ilmavaivat ja vatsakivut. Ärtyneessä suolen oireyhtymässä suolisto reafoi tavallista herkemmin erilaisille ärsykkeille.

Bakteerien epätasapaino suolistossa voi myös johtaa epämiellyttäviin yllätyksiin. Vatsataudista tai muusta sairaudesta toipuvalla voi olla muutoksia suoliston normaalifloorassa ja mahaan kertyy hetkellisesti enemmän kaasuja.

FODMAP-hiilihydraattien välttäminen saattaa auttaa ongelmaan. Turvotusta ja kaasuja muodostavia FODMAP-hiilihydraatteja on muun muassa avokadoissa, kirsikoissa, pavuissa, linsseissä, vehnässä, sipuleissa ja valkosipulissa.



5. Merkki terveydestä

Pieru voi olla myös merkki terveydestä. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on kertonut IS:lle aiemmin, että piereskelyssä ei välttämättä ole mitään pahaa.

– Pieni pieru on terveyden merkki. Suolessa tapahtuu silloin hyviä asioita, fermentaatiota. Hyvät bakteerit työstävät hiilihydraatteja ja pitävät huonot bakteerit tossun alla.

Lähteet: Womenshealthmag.comTerveyskirjasto ,YTHSTerveydentukipilarit.fi 

KOMMENTIT 113



  • pierre de devil1151
    Olen tosi terve, vaikka en haise terveeltä.
  • p13ru1485
    Sitähän minäkin olen yrittänyt emännälle kertoa että pieru on merkki terveydestä.
  • Paukuttelu loppui nyt!162
    Kokeilenpa heti tänään laksoosin pois jättämistä. En olisi edes osannut epäillä laksoosin olevat ongelmieni syy, mutta luettuani kohdan 2 ymmärsin mistä kiikastaa. Enää ei tussahtele, voin vaikka lyödä vetoa!
NÄYTÄ LISÄÄ
TERVEYS

Maailman syöpätutkimusrahaston mukaan kolme alkoholiannosta päivässä lisää riskiä sairastua maksasyöpään.
Selkäkipu voi olla este seksille.
Seuraava:Selkävaivaiset miehet koekaniineina: Tämä ihana seksiasento sopii erityisen huonosti

Pohjois-Savon Muisti ry
Välittävää työtä muistisairaiden ja heidän läheistensä tukemiseksi.
www.psmuisti.fi
Laihduta 5kg / viikko
Maailmalla suosittu laihdutuskuuri nyt Suomessa. Takuulla toimiva.
kevennys.fi
Edulliset lentoliput
Lentoliput kaikkialle maailmaan. - Löydä lentosi helposti. Kokeile!
www.momondo.fi/EdullisetLentoliput
Koivulla on nyt kysyntää
Tee nyt puukauppaa. Pyydä tarjous! - UPM Metsä
www.metsamaailma.fi