perjantai 13. maaliskuuta 2015

Miten kävikään

Synkkä ennuste: "Venäjän tilanne tekee rumaa jälkeä Suomessa"

Lauantai 14.3.2015 klo 06.34

  
Venäjän talous on ollut heikko jo pitkään ja tilanne huononee entisestään tänä vuonna.
Ruplan kurssi on laskenut merkittävästi jo viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa. Venäläisten ostovoima heikkenee.
Ruplan kurssi on laskenut merkittävästi jo viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa. Venäläisten ostovoima heikkenee. (AP)
Iltalehti uutisoi torstaina, että Venäjän valtiontalouden alijäämä oli tammi-helmikuussa 765 miljardia ruplaa eli 12,3 miljardia dollaria. Budjettia varten käytetyt vararahastotkin vähenevät nopeasti.
- Venäjällä on ilman muuta kriisi. Ihmisten kulutus supistuu, palkat laskevat ja ostovoima heikkenee. Todennäköisesti työttömyys ei kasva, mutta tilanne on vaikea kansalaisille, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professoriPekka Sutela sanoo.
Myös vienti Venäjälle supistuu entisestään ja sillä on vaikutukset Suomeenkin. Suomen viennistä noin 10 prosenttia menee Venäjälle. Suomi vie sinne erityisesti kulutus- ja investointitavaroita.
- Venäjän tilanne tekee tänä vuonna rumaa jälkeä Suomen taloudessa, Sutela toteaa.
- Vaikutus Suomen Venäjän vientiin alkaa näkyä voimakkaammin tänä vuonna. Venäjän taloustilanne menee nyt selkeästi aiempaa huonommaksi, vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen Pankista kertoo.
Vienti vähenee
Ennusteiden mukaan Venäjän bruttokansantuote putoaa tänä vuonna jopa 5 prosenttia, investoinnit 15-20 prosenttia ja kulutus joitakin prosentteja. Samalla hinnat jatkavat nousuaan ja inflaation ennustetaan olevan 15-20 prosenttia.
- Venäläiset tutkijat ovat ennustaneet, että maan kokonaistuonti putoaa 40-50 prosenttia tänä vuonna. Se riippuu mitä tapahtuu ruplan vaihtokurssille, koska se määrittää Venäjän ostovoiman, Sutela kertoo.
Suomen Venäjän vienti on supistunut jo kaksi edellistä vuotta, mutta tilanne huononee entisestään.
- Koko Suomen talouden kannalta sillä ei ole ratkaisevaa merkitystä, koska Venäjä on vain yksi kauppakumppaneistamme. Suomen taloustilanne riippuu myös siitä, miten kauppa muihin maihin ja kotimaan talous kehittyy, Simola muistuttaa.
Venäjän talouden heikentymiseen vaikuttavat erityisesti öljyn hinnan voimakas pudotus ja ruplan heikentyminen.
- Valuutan heikentyminen on tehnyt Suomen tuotteista kalliimpia venäläisille, mikä vähentää kysyntää. Samoin matkailu on vähentynyt, joka näkyy taloudessamme. Varsinkin tänä vuonna näiden tekijöiden vaikutukset ovat voimakkaampia, Simola kertoo.
Venäjän talouskehitystä ovat huonontaneet myös Ukrainan konflikti ja pakotteet sekä maan rakenteelliset ongelmat. Talous on liian riippuvainen öljysektorista, investointeja tehdään niukasti, infrastruktuuri on heikkoa ja työikäinen väestö vanhenee.
Ei romahdusta
Vaikka Venäjän tilanne on huono, asiantuntijoiden mukaan naapurimaan talous ei ole romahtamassa.
- Emme ennakoi mitään totaalista romahdusta. Jos romahduksella ajatellaan sitä, ettei maa pysty maksamaan velkoja, niin sitä ei tapahdu. Venäjällä ei julkista velkaa juuri ole, Simola sanoo.
Google-mainokset
Musti ja Mirri
Kaikki Tarvittavat Kissallesi. Tutustu Valikoimaan ja Tilaa!
www.mustijamirri.fi/kissat
Metallityöt
Metalliset tuotteet ja osat mittatilauksena valmistettuna.
www.toivalanmetalli.fi
- Talouden romahduksesta ei voida puhua. Venäjällä tapahtuu selvä bkt:n supistuminen eikä se parane nopeasti. Kukaan ei ennusta, että Venäjän talous alkaisi kasvaa nopeasti tulevina vuosina.
Tavallisten kansalaisten elämä Venäjällä vaikeutuu siis entisestään. Elintarvikkeiden hinnat nousevat samalla kun ihmisten tulot pienenevät.
- Viime vuonna ensimmäistä kertaa venäläisten kuluttajien ostovoima väheni pitkään aikaan. Tänä vuonna kehitys on entistä ongelmallisempaa, Simola kertoo.
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?