lauantai 14. maaliskuuta 2015

Perinnönjako

Perinnönjako ja avioero – miten teen ne oikein?

Sari Gustafsson
Perinnönjako ja avioero – miten teen ne oikein?
Ongelma, ristiriita, riita. Kuka neuvoisi? Yhä useampi suomalainen kääntyy maksuttoman oikeusavun puoleen. Tiukat ajat taloudessa näkyvät siinä, että moni kysyy työsuhteeseen ja velka-asioihin liittyvistä asioista.
Perintöön ja avioeroon liittyvät kysymykset askarruttavat tyypillisimmin ihmisiä, jotka kääntyvät maksuttoman juristineuvonnan puoleen.
Lama tuo aina esiin kysymykset esimerkiksi työsuhteiden purkamisesta, irtisanomisista ja palkkasaatavista, kertoo johtava julkinen oikeusavustaja Eeva-Maija Oikarinen Länsi-Uudenmaan oikeusaputoimistosta. Esiin nousevat myös esimerkiksi ulosottoasiat ja maksukyvyttömyydestä johtuvat sopimusrikkomukset.
– Niitä on aina enemmän, kun on huono taloudellinen suhdanne. Se näkyy meilläkin, Oikarinen kertoo.
Valtio tarjoaa oikeudellista puhelinneuvontaa oikeusaputoimistoissa ympäri maata. Lakimiehet antavat ensivaiheen neuvontaa kysymyksiin, jotka eivät vaadi sen kummempaa perehtymistä asiaan.
Oikarisen mukaan Länsi-Uudenmaan oikeusaputoimiston neuvontaan soittavia mietityttävät edellä mainittujen asioiden lisäksi muun muassa lasten huoltajuuteen, perintöön, vuokraan, irtaimiston kauppaan, avioeroon ja rikosasioihin liittyvät kysymykset.

Velka-asiat askarruttavat

Viime vuosina yli kolmannes Suomen Asianajajaliiton maksuttomassa asianajajapäivystyksessä käyneistä on kysynyt neuvoa perintö- ja testamenttiasioihin. Tyypillinen kysymys on, millaisia asiakirjojen pitää olla.
– Velkaantumisen liittyvät kysymykset nousevat esiin vuodesta toiseen. Tämä taloudellinen tilanne ei ole omiaan ainakaan vähentämään näitä kyselyjä, sanoo Asianajajaliiton kehitys- ja viestintäpäällikkö Janne Laukkanen.
Usein neuvoja kaivataan myös avioliiton solmimiseen tai avio- tai avoliiton päättymiseen liittyviin juridisiin kysymyksiin.
– Kun esimerkiksi pitkä parisuhde uhkaa purkautua, ihmisiä mietityttää, miten varallisuudelle käy eri tilanteissa. Tähän voi toki myös varautua erilaisilla sopimuksilla, joiden laatimiseen kaivataan asianajajan neuvoja, Laukkanen kertoo.
Asianajajaliitto tarjoaa maksutonta neuvontaa 12 paikkakunnalla ympäri Suomea. Päivystys toimii vapaaehtoisten asianajajien voimin ja sitä järjestetään useimmiten kirjastossa.
∇ MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALEMPANA ∇