perjantai 13. maaliskuuta 2015

Kesämökkejä ostamaan

Julkaistu: 13.3.2015 20:28
IS selvitti Maanmittauslaitoksen tilastoista, miten kesämökkien hinnat ovat muuttuneet kesämökkipaikkakunnilla. Tontteja ostetaan nyt vähän.
Rantaan rajoittuvan lomamökin mediaanihinta laski kahdeksan prosenttia kaava-alueilla. Mediaanihinta oli 103 000 euroa. Näin kertoo Maanmittauslaitoksen tuorein kiinteistökauppatilasto. Johtava asiantuntija Juhani Väänänen Maanmittauslaitoksesta kertoo eri alueiden eroista.

– Peruslähtökohta on se, että Uudellamaalla mökkikauppa käy, mutta hinnat eivät välttämättä laske, Väänänen kertoo.

Hän muistuttaa, että pelkkien hintojen ja prosenttien perusteella ei saa tehdä liian rajuja johtopäätöksiä, sillä tehtyjen kauppojen määrät vaikuttavat tulkintaan. Väänäsen mukaan Uudellamaalla on yleensä aina kallista, mutta sielläkin on alueita, joilla hinnat laskevat.

– Jokainen kauppa on tietysti yksilöllinen, mutta ylipäänsä ihmisten halu ostaa kesämökki on vähentynyt. Varsinkin kesämökkitonttien kaupat ovat vähentyneet. Vuonna 1989 niitä myytiin koko maassa yhteensä 8 200 ja vuonna 2014 enää 2 400. Tästä voisi päätellä, että rakentamishalukkuus on vähentynyt, hän sanoo.


Ilta-Sanomien selvityksen mukaan eri alueiden välillä näkyy tilastoissa mielenkiintoisia eroja. Kalleinta oli tilaston mukaan Uudellamaalla, jossa kaava-alueilla sijaitsevat rantamökit maksoivat keskimäärin 174 500 euroa. Haja-asutusalueen rantamökki maksoi Uudellamaalla 165 000 euroa. Joillakin alueilla on siis hyvä hetki tehdä isoja kauppoja, kun kesämökkien ja tonttien hinnat ovat kääntyneet laskuun.

Rantatonteista kaava-alueilla maksettiin koko maassa keskimäärin 42 500 euroa.


Hintojen muutoksissa on selviä alueellisia eroja. Joitakin suuntaviivoja ja nyrkkisääntöjä voi erottaa. Väänänen kertoo, että pienintä kesämökkien ja tonttien hintojen lasku on lähellä Helsinkiä, meren rannalla yleensä ja Saimaan rannalla.

– Näillä alueilla kauppa käy, hän kertoo.


Myös Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen kunnissa hinnat ovat Väänäsen mukaan laskeneet maltillisesti. Sen sijaan Pohjois-Karjalassa pudotukset ovat suhteellisen suuret. Sielläkin on järviä ja mökin voisi saada siis maltillisilla hinnoilla, hän pohtii.

– Mikkeli ja Mäntyharju erottuvat puolestaan paikkakuntina, joissa hintojen lasku on selvästi pysynyt maltillisena pitkään, Väänänen kertoo.

Ota kantaa

Suunnitteletko kesämökin ostamista?