perjantai 13. maaliskuuta 2015

Päänsärky

6 yllättävää päänsäryn laukaisijaa

Perjantai 13.3.2015 klo 15.48

  
Osaisitko arvata, että päätä voi jomottaa näistäkin syistä?

(MOSTPHOTOS)
Päänsärky voi iskeä monestakin syystä. Prevention-lehti esittelee erikoisempia pääkipujen aiheuttajia.
1. Seksi
Seksi voi aiheuttaa päänsärkyä. Arviolta yksi sadasta henkilöstö voi kokea äkillistä tai hitaasti voimistuvaa päänsärkyä seksin aikana, toteaa British Journal of Medical Practitioners -julkaisussa ilmestynyt tutkimus. "Orgasmipäänsärky" on yleisempää miehillä kuin naisilla. Brittitutkijoiden mukaan se voi johtua seksin aiheuttamista lihassupistuksista ja muutoksista verenpaineessa.
2. Lievä nestehukka
Jo lieväkin nestehukka voi aiheuttaa päänsärkyä. Lisäksi se laskee mielialaa ja sumentaa ajattelua, toteavat Connecticutin yliopiston tutkijat. Heidän mukaansa voi hyvinkin olla, että särkylääkettä pääkipuihinsa nappaava saakin helpotuksen pillerin painikkeeksi hörppäämästään vedestä.
3. Älypuhelin
Tai oikeammin sen näytön tuijottaminen. Lähellä kasvoja olevan näytön tiiraileminen voi rasittaa silmiä niin paljon, että päähän alkaa sattua, toteaa Journal of Clinical and Diagnostic Research -julkaisussa ilmestynyt tutkimus. Myös pään painamin alaspäin ja niska kyyryssä istuminen voivat aiheuttaa päänsärkyä.
4. Viikonloppu
Rankka työviikko takana. Nukut lauantaina pitkään, rentoudut - ja podet päänsärkyä. Syynä voi hyvinkin olla aamukahvi, tai oikeammin sen puute. Jos arkiaamuihin kuuluu tiettyyn aikaan juotu aamukahvi, ja viikonloppuna se jää väliin tai ainakin viivästyy, voi seurauksena olla kofeiinin vieroitusoireista johtuva päänsärky.
5. Liikenne
Stressi on monen päänsäryn perimmäinen syy. Liikenneruuhkassa jumittaminen stressaa ja voi aiheuttaa päänsärkyä. Mutta päähän voi koskea myös liikenteen typpidioksidipäästöjen vuoksi. Sekä Kanadassa että Israelissa tehtyjen tutkimusten mukaan korkea typpidioksiditaso on yhteydessä päänsärkyyn.
6. Salamat
Google-mainokset
Immunology Research
Proteins, Antibodies, ELISA kits, Premium Quality at Affordable Price
www.sinobiological.com
Myös ukkosella monen pää on kipeänä. Myös tämä johtuu typpidioksidista, jota salamoinnin aikana pääsee ilmaan.
MARIANNE ZITTING