sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Veritulppa



Julkaistu: 

VAARA
Moni asia altistaa laskimoveritulpille, mutta onneksi niitä voi myös ehkäistä, asiantuntija rohkaisee.
Laskimoveritulppia syntyy eniten jalkoihin. Pohje on arka ja turpoaa, ja sitä särkee levossakin. Oireita on monenlaisia: pohjekipu kävellessä voi olla merkki laskimotukoksesta.

Laskimoveritulppa on toisinaan salakavalasti oireeton, kertoo Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne.

Laskimotukos eli -veritulppa tulee, kun laskimoverisuoneen muodostuu verihyytymä. Pinnallinen tukos syntyy useimmiten suonikohjuihin ja syvä tukos pohkeen tai reiden syviin laskimoihin.

Mikä sitten altistaa tukokselle?

– Tulpalle altistavat liikkumattomuus, vaikkapa pitkä vuodelepo sairauden takia, eräät sairaudet kuten syöpä, jalkavammat, suuret leikkaukset, ehkäisytabletit etenkin tupakoivilla naisilla, raskaus, ylipaino ja joissain tapauksissa perintötekijät.

Suomessa tukostaipumusriski on noin 200 000 ihmisellä. Osa niistä, joilla taipumus on todettu, joutuu syömään lopun elämäänsä veren hyytymisen estolääkettä. Usein riittää se, että välttää altistavia tilanteita, kuten pitkiä lentomatkoja.

Omatoimista estohoitoa on myös päivittäinen liikunta, tarvittaessa verenohennuslääkitys ja tukisukkien käyttö. Samat konstit auttavat ehkäisemään tukoksen uusimista. Riskitilanteissa, kuten alaraajojen tekonivelleikkauksissa tai pitkillä lennoilla, käytetään hyytymisen estolääkettä pistoksena.

8 kysymystä laskimoveritulpan oireista ja hoidosta

Lisää aiheesta

Pelottaako veritulppa lentomatkalla?

Miksi pohkeeni turpoavat?