torstai 1. syyskuuta 2016

Alzheimerin taudin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn

Torstai 1.9.2016 klo 13.17

  

Alzheimerin tautiin ei ole vuosikausiin tullut uusia lääkkeitä, mutta nyt horisontissa kajastaa toiveita sellaisen löytymisestä.
  • Uuden lääkkeen toivotaan purevan aivoihin kertyvään proteiiniplakkiin, jota löytyy Alzheimer-potilaiden aivoista.
  • Tutkijoiden mukaan lääke vaikuttaa erittäin lupaavalta.
  • Tarvitaan kuitenkin vielä paljon lisätutkimuksia ennen kuin lääke voisi mahdollisesti tulla markkinoille.

  • Alzheimerin tautia ei toistaiseksi osata parantaa. (MOSTPHOTOS)
Uusi lääke, aducanumab, on vasta kehitteillä. Kehitys- ja tutkimustyön varrelta on kuitenkin kiirinyt viestejä siitä, että lääke voisi olla merkittävä.
Uusin tutkimus kertoo, että lääkeaine näyttää turvalliselta, ja se todellakin voisi pysäyttää muistin heikentymisen. Tarvitaan kuitenkin vielä paljon tutkimuksia ja menee aikaa, ennenkuin lääke on markkinoilla.
Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, josta kertoi muun muassa BBC, oli 165 potilasta. Nämä Alzheimer-potilaat käyttivät lääkettä vuoden verran. Mitä enemmän lääkettä annettiin, sitä paremmin se vaikutti amyloidiplakkiin.
Kuitenkin 40 potilasta jätti tutkimuksen kesken, koska he kärsivät merkittävistä haittavaikutuksista, esimerkiksi päänsärystä. Haittavaikutukset olivat myös sitä suuremmat, mitä isompi oli syöty lääkeannos.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Myös ennaltaehkäisyyn
Tutkimuksen seuraavaan, hyvin merkittävään vaiheeseen etsitään 2700 potilasta eri puolilta maailmaa.
Tutkijoiden ja myös tietysti ihmisten toiveissa on löytää lääke, jota voitaisiin käyttää myös jo siinä vaiheessa, kun aivoissa on näkyvissä ensimmäisiä merkkejä Alzheimerin taudista ennen siitä johtuvaa muistin heikkenemistäkään.
Alzheimerin tautiin ei ole tullut uutta lääkettä vuosikymmeneen, vaikka tutkimustyötä tehdään koko ajan eri puolilla maailmaa.
Kuvainnollisesti sanottuna uusi lääke on näkyvissä, mutta se häilyy vasta kaukana horisontissa.