perjantai 23. syyskuuta 2016

Teatterireissulle kotimaahan? Syksyn kiinnostavimmat ensi-illat


  

Teatterielämyksiä ei tarvitse lähteä hakemaan maailman metropoleista. Myös kotimaasta löytyy monipuolista tarjontaa.
  • Poimimme kiinnostavia ensi-iltaesityksiä teattereista eri puolilta Suomea.
  • Ensi-iltakausi alkaa jo tänä viikonloppuna.

Tyttö ja varis (HARRI HINKKA/TAMPEREEN TEATTERI)
Listasimme kiinnostavia teatteriensi-iltoja eri puolilta Suomea. Tarjolla on niin draamaa, komediaa, klassikoita kuin musiikkiteatteriakin - lastennäytelmiä unohtamatta. Teatterielämys on mitä mainioin syy tehdä virkistysmatka kotimaassa!
Draamaa
Merenkulkijat
Merenkulkijat (KATI LEINONEN/OULUN KAUPUNGINTEATTERI)
Puhdistus, Kemin kaupunginteatteri
Viron lähihistoriaa käsittelevän Sofi Oksasen näytelmän pohjalta on kirjoitettu myös Finlandia-palkittu romaani. Puhdistus seuraa kahden naisen dramaattisia vaiheita kahdella aikatasolla. Ensi-ilta 10.9.
Canth, Suomen Kansallisteatteri
Minna Canthin elämästä kertova näytelmä saa kantaesityksensä 23.11. Canth oli aikansa kohukirjailija, jonka vaikutus näkyy tänäänkin.
Tyttö ja varis, Tampereen Teatteri

Sirkku Peltolan intiimi uutuusnäytelmä käsittelee yksinäisyyttä ja äidinrakkautta. Peltolan näytelmiä on käännetty 13 kielelle ja esitetty useissa maissa. Tytön ja variksen on ohjannut teatterin uusi pääohjaajaAnna-Elina Lyytikäinen. Ensi-ilta 6.10.
Merenkulkija, Oulun kaupunginteatteri
Irlantilaisen Conor McPhersonin teos saa suomalaisen kantaesityksensä 9.9. Kaksi veljestä saa jouluaattona vieraikseen muutaman ystävän sekä mystisen vieraan. Näytelmä vie elämän perimmäisten kysymysten äärelle: teemoina muiden muassa alkoholismi, elämä, kuolema, moraali ja kohtalo.
Komediaa
Vesa Vierikko Mielensäpahoittajana
Vesa Vierikko Mielensäpahoittajana (TUOMO MANNINEN/SUOMEN KANSALLISTEATTERI)
Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja, Suomen Kansallisteatteri
Tuttu jäärä alkaa valmistautua viimeiselle matkalleen. Tuomas Kyrönsuosikkihahmon roolissa nähdään Vesa Vierikko. Ensi-ilta 21.9.
Sukuvika, Kuopion kaupunginteatteri
Mika Nuojuan ohjaamassa sairaalafarssissa seurataan kansainvälistä lääkärikonferenssia Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Mukaan sekoittuu myös joulukuvaelma ja seimeen yllättäen löytynyt vastasyntynyt. Ensi-ilta 4.11.
Näytelmä joka menee pieleen, Tampereen Teatteri
Englantilainen uutuuskomedia ensiesitetään Suomessa Tampereella 14.10. Innokas harrastajateatteriryhmä on vihdoin löytänyt voimavaroilleen sopivan näytelmän, kunnon murhamysteerin. Mutta kaikki, mikä siinä voi mennä pieleen myös menee pieleen. Lontoossa hitiksi noussut näytelmä on kerännyt maailmalla huippupalkintoja.
Täydelliset häät, Varkauden teatteri
Riehakas komedia ja rakkaustarina samassa paketissa. Mitä tapahtuu, kun sulhasen viereltä herää hääaamuna nainen, joka ei olekaan hänen morsiamensa? Kenen kanssa hän päätyykään naimisiin? Ensi-ilta 24.9.
Näytelmä joka menee pieleen
Näytelmä joka menee pieleen (HARRI HINKKA/TAMPEREEN TEATTERI)
Musikaaleja
On kesäyö
On kesäyö (JYRKI TERVO/VAASAN KAUPUNGINTEATTERI)
Finnhits, Hämeenlinnan teatteri
Kari Hotakaisen samannimisen novellikokoelman pohjalta tehty komedia suomalaisista karaokeunelmista. Ensi-ilta 8.10.
Viita 1949, Tampereen Työväenteatteri
Heikki Salon musiikkinäytelmä kirjailija Lauri Viidasta. Käsikirjoitusta varten Salo on saanut Viidan julkaisemattomia kirjeitä, ja kirjailijan oma kieli tulee kuuluu näyttämöllä. Näytelmän musiikissa kerrotaan olevan vaikutteita Värttinästä Popedaan. Ensi-ilta 25.10.
Rock of Ages, Turun kaupunginteatteri
Kahdesta suuria haaveilevasta nuoresta kertovassa musikaalissa kuullaan kaikki 1980-luvun parhaat rock-hitit. Mukana on niin Bon Jovia, Twisted Sisteriä, Whitesnakea, Survivoria kuin Europeakin. Rooleissa nähdään muun muassa Veeti Kallioja Uuden Musiikin Kilpailusta tuttu Mikael Saari.
On kesäyö - musikaali Topi Sorsakosken elämästä, Vaasan kaupunginteatteri
Kansansuosikki Topi Sorsakosken elämää seurataan Heikki Paavilaisenkäsikirjoittamassa ja ohjaamassa uutuusmusikaalissa. Näyttämöllä myös kuullaan liki parikymmentä ikivihreää kappaletta. Ensi-ilta 10.9.
Klassikoita
Valheet ja viettelijät
Valheet ja viettelijät (KATI LEINONEN/OULUN KAUPUNGINTEATTERI)
Hiirenloukku, Rauman kaupunginteatteri
Agatha Christien kirjoittaman rikosnäytelmäklassikon ensi-ilta on 10.9. Näytelmää on esitetty Lontoossa jo vuodesta 1952.
Rikhard III, Suomen Kansallisteatteri
Gloucesterin herttua Rikhard anastaa Englannin kruunun William Shakespearen klassikkonäytelmässä. Tyrannikuninkaan roolissa nähdäänKristo Salminen. Ensi-ilta 30.11.
Tulitikkuja lainaamassa, Rovaniemen Teatteri
Suomi-huumorin klassikko Tulitikkuja lainamassa nähdään RovaniemelläKari Väänäsen ohjauksena. Ensi-ilta 23.9.
Valheet ja viettelijät, Oulun kaupunginteatteri
Monisyinen tarina rakkaudesta ja petoksesta. Markiisitar Merteuil ja kreivi Valmont juonivat julmaa viettelypeliä suuren vallankumouksen alla. Rooleissa muun muassa Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen. Ensi-ilta 10.9.
Rikhard III
Rikhard III (TUOMO MANNINEN/SUOMEN KANSALLISTEATTERI)
Lapsille
Herra Hakkarainen seikkailee, Porin teatteri
Mauri Kunnaksen tutut hahmot tuodaan näyttämölle Poriin. Unissakävelijä Herra Hakkaraisen yöllisillä reissuilla sattuu ja tapahtuu. Ensi-ilta 12.10.
Lasse-Maijan etsivätoimisto, Timanttien arvoitus, Oulun kaupunginteatteri
Vallilan kaupungissa tapahtuu kummia. Kultasepänliikkeen omistaja on pulassa. Onneksi koululaiset Lasse ja Maija ovat juuri perustaneet etsivätoimiston, ja tulevat apuun. Ensi-ilta 3.11.
Maalaishiiri ja Kaupunkilaishiiri, Teatteri Hevosenkenkä
Uusi tulkinta klassisesta tarinasta. Espoolainen lastenteatterin näytelmän rooleissa nähdään sekä nukkeja että näyttelijöitä. Ensi-ilta 22.9.

Canth (SUOMEN KANSALLISTEATTERI)
MARIANNE ZITTING