sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Pintaliitäjällä Helsingistä Tallinnaan 30 minuutissa - alus kuin "Kaspianmeren hirviö"

Torstai 28.7.2016 klo 18.38 (päivitetty 29.7.2016 klo 12.32)

  

Sea Wolf Express aikoo aloittaa lähitulevaisuudessa uudentyyppisen liikenteen Helsingin ja Tallinnan välillä.
Sea Wolf Express tuo Suomenlahdelle uuden tavan liikkua. Kuvakaappaus RDC Aqualinesin esittelyvideolta.
Sea Wolf Express tuo Suomenlahdelle uuden tavan liikkua. Kuvakaappaus RDC Aqualinesin esittelyvideolta. (AOP)
Kaspianmeren hirviö oli yksi Neuvostoliiton oudoista salaisuuksista, jota luultiin aluksi jättilentokoneeksi.
Kaspianmeren hirviö oli yksi Neuvostoliiton oudoista salaisuuksista, jota luultiin aluksi jättilentokoneeksi.
Viime kesänä perustettu virolaisyritys Sea Wolf Express lupaa tuoda lähitulevaisuudessa markkinoille pintaliitäjän, joka kuljettaa matkustajat Helsingistä Tallinnaan vain puolessa tunnissa. Yhteen alukseen mahtuu kerralla 12 henkeä.
Sea Wolf on sopinut yhteensä 15 pintaliitäjän ostamisesta. Pintaliitäjät valmistaa venäläinen RDC Aqualines, ja ne muistuttavat ulkomuodoltaan Neuvostoliiton salaista asetta, Kaspianmeren hirviötä.
Kaspianmeren hirviö oli kylmän sodan aikana kehitetty maaefektialus, jonka Neuvostoliitto oli onnistuneesti salannut muulta maailmalta ja etenkin pahimmalta viholliseltaan Yhdysvalloilta. Kaspianmeren hirviö oli vuonna 1966 hinattu yöaikaan jokia pitkin satojen kilometrejä, jotta se oli saatu huomaamatta Kaspianmerelle koeajoa varten.
Teknologia kehitettiin alun perin Neuvostoliitossa sotilaallisiin tarkoituksiin, mutta nykypäivänä venäläinen yritys valmistaa matkustajia kuljetettavia maaefektialuksia.
Lentokonetta halvempi
Yksi pintaliitäjä maksaa 750 000 euroa. Liikennöintiin on tarkoitus käyttää niin sanottuja maaefektialuksia, jotka hyödyntävät siiven ja pinnan välistä maaefektiä.
- Se on samankaltainen kuin lentokone, jolla on lyhyet siivet ja joka lentää lähellä veden pintaa, kertoo yrityksen johtokuntaan kuuluva Tanel Joeäär.
Joeäärin mielestä on vielä liian aikaista sanoa, paljonko maaefektialuksen lippu maksaa, mutta joka tapauksessa hinta on paljon edullisempi kuin lentolippu.
Helsinki-Tallinna-reitin lisäksi yritys suunnittelee muitakin reittejä aluksella, mutta Joeäärin mukaan ensin pitää katsoa, miten Viro-Suomi-reitti lähtee vetämään. Liikennöinnin aloittamisen tarkka ajankohta ei vielä ole tiedossa, sillä venäläisyrityksellä on kaksi vuotta aikaa aloittaa toimitukset.
Lähteet: Postimees ja seawolfexpress.eu
Juttua korjattu kello 12.36. Kyseessä ei ollut ilmatyynyalus, vaan maaefektialus.