maanantai 5. syyskuuta 2016

Treenaa pohkeita, kun vanhenet - siihen on hyvä syy

Lauantai 3.9.2016 klo 16.04

  

Ikääntyvän kannattaa treenata pohjelihaksia, jotta toimintakyky säilyisi hyvänä mahdollisimman pitkään. Jo varpaillenousu on hyvää treeniä.
Pohjelihakset ovat liikkumiskyvyn kannalta erityisen tärkeä lihasryhmä.
Pohjelihakset ovat liikkumiskyvyn kannalta erityisen tärkeä lihasryhmä.(MOSTPHOTOS)
Lihasten toiminta heikkenee ikääntyessä. 80-vuotiaalla saattaa vielä olla 80 prosenttia nuoruusvuosiensa lihasmassasta, mutta samalla lihasvoimasta on kuitenkin voinut kadota 40 prosenttia ja lihasten tehontuotosta jopa puolet.
- Tämä heikentää fyysistä toimintakykyä merkittävästi ja saattaa johtaa liikkumiskyvyn rajoituksiin sekä kasvattaa kaatumisen riskiä, sanoo liikuntatieteiden maisteri Lauri Stenroth.
Väitöstutkimuksessaan hän halusi selvittää, miksi lihaksen toiminta heikkenee niin merkittävästi ikääntyessä. Hän keskittyi tarkastelemaan, mitä ikääntyessä tapahtuu pohjelihaksille, jotka ovat liikkumiskyvyn kannalta erityisen tärkeä lihasryhmä.
Jänteestä joustavampi
Pohjelihakset kiinnittyvät ihmisen suurimpaan ja vahvimpaan jänteeseen, akillesjänteeseen. Jänteet ovat elastisia ja toimivat jousen tavoin, mikä parantaa lihasten tehontuottoa ja taloudellisuutta. Ikääntymiseen liittyvät muutoksen jänteen toiminnassa voisivatkin osaltaan selittää lihastoiminnan heikkenemistä ikääntyessä.
Stenrothin tutkimuksessa selvisi, että ikääntyessä akillesjänteen jäykkyys vähenee, toisin sanoen jänteestä tulee joustavampi.
Tämä ei kuitenkaan näkynyt eroina pohjelihasten toiminnassa. Havainto saattaa selittyä sillä, että jänteen jäykkyyden väheneminen ikääntyessä tapahtuu suhteessa lihasvoiman laskuun. Näin jänne säilyttää tarkoituksenmukaisen toimintansa iästä riippumatta.
Juoksu vahvisti pohkeita
Väitöskirjassa selvitettiin myös elinikäisen fyysisen harjoittelun vaikutuksia pohjelihasten rakenteeseen ja akillesjänteen mekaanisiin ominaisuuksiin.
- Fyysinen harjoittelu mahdollistaa sen, että 80-vuotiaana voi juosta maratonin tai spurtata 100 metriä 15 sekuntiin. Tästä huolimatta elinikäisellä juoksuharjoittelulla ei kuitenkaan ollut suurta vaikusta pohjelihasten rakenteeseen tai akillesjänteen mekaanisiin ominaisuuksiin, Stenroth havaitsi.
Pikajuoksua harjoitelleilla ikääntyneillä oli kuitenkin vahvemmat pohjelihakset verrattuna harjoittelemattomiin tai kestävyysjuoksua harjoitelleisiin ikäverrokkeihin. Pikajuoksun suuret voimavaatimukset pohjelihaksistolle näyttävät ylläpitävän lihasvoimaa ikääntyessä.
Helppoa varpaillenousua
Voimaharjoittelulla on tärkeä rooli liikkumis- ja toimintakyvyn ylläpitämisessä ikääntyessä.
Stenroth kannustaa erityisesti pohjelihasten kehittämiseen. Yhden tai kahden jalan varpaillenousut oman voimatason mukaisesti ja pohjelihasten harjoittaminen kuntosalilla on Stenrothin mukaan suotavaa.
Hänen väitöskirjansa nostaa esiin myös uuden mahdollisuuden ikääntyneiden liikkumiskyvyn parantamiseksi.
- Tulevaisuudessa voidaan selvittää, millainen vaikutus erityisesti jänteen ominaisuuksien muokkaamiseen keskittyvällä fyysisellä harjoittelulla on liikkumiskyvyn kannalta, väittelijä arvioi.