perjantai 30. syyskuuta 2016

Uusi tapa säilöä avomaankurkku - valmista jo vuorokaudesa

 


  

Avomaankurkut tuovat mieleen lapsuuden ja mummolan. Kurkut voi syödä leivän päällä, mutta niistä saa myös mainioita säilykkeitä.

Ennen säilömistä kurkut säilyvät huoneenlämmössä noin viikon verran. Sitten ne alkavat nahistua. (RONI LEHTI)
Käydessään Virossa Pippuri.fi:n keittiömestari Risto Mikkola hullaantui paikalliseen tapaan säilöä avomaankurkku. Kun me joudumme parhaimmillaankin odottamaan viikkoja, että säilötty kurkku olisi valmis syötäväksi, onnistuu se etelänaapurin konstein jo parissa päivässä.
Nämä pika-avomaankurkut ovat Mikkolan mukaan loistavia naposteltavia esimerkiksi illanistujaisiin.
- Niissä on rapeutta, suolaa ja hapokkuutta.
Lihan tai kalan kanssa avomaankurkku toimii myös hyvin.
Avomaakurkkua kannattaa maistella toisinkin tavoin. Niitä voi kokeilla salaatteihin, voileiville ja perinteisiksi hölskytyskurkuiksi, mutta myös kuumennettaviin ruokiin kuten keittoihin, täytettyinä ja gratinoituna uuniin sekä moussakan tapaan valmistettuna.
Avomaankurkun satoa korjataan sitä mukaa kuin sitä valmistuu. Parhaimmillaan hedelmät ovat pinnaltaan jonkin verran rosoisia ja väriltään vihreitä. Valitse napakoita, viidestä viiteentoista sentin mittaisia avomaankurkkuja, jotka ovat pinnaltaan rosoisia ja vihreitä.
Sileys, pulleus ja keltaisuus ovat ylikypsyyden merkkejä. Hedelmät eivät enää tuossa vaiheessa kelpaa sen paremmin säilöntään kuin tuoreena syötäväksikään.

Tämä avomaankurkkuresepti on malttamattomalle säilöjälle, joka haluaa heti päästä maistelemaan. (RONI LEHTI)
Säilötyt avomaankurkut
2 kg avomaankurkkuja
2 l vettä

2 rkl etikkaa
4 rkl merisuolaa
2 tl sinapinsiemeniä
4 laakerinlehteä
6 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja viipaloituna
2 cm piparjuurta, kuorittuna ja viipaloituna
4 rkl hienonnettua tilliä
20 mustaherukanlehteä
1. Laita avomaankurkut puoleksi tunniksi kylmään veteen ja pese kunnolla. Laita vesi, etikka, merisuola, sinapinsiemenet ja laakerit kattilaan. Keitä mausteliemi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
2. Laita kurkut purkkeihin, lisää tilli, valkosipuli ja piparjuuri, mustaherukanlehdet ja kaada liemi päälle. Laita purkkeihin kelmu ja jätä yöksi huoneenlämpöön. Sulje purkit ja laita jääkaappiin. Kurkut voi syödä jo seuraavana päivänä.