perjantai 30. syyskuuta 2016

Suosikkipasta ei olekaan yksinkertainen valmistaa - Näin onnistut



  

Spagetti carbonara on yksi tunnetuimmista - ja herkullisimmista - pastaresepteistä.

Suppilovahverot korvaavat loistavasti pekonin. (MARI MOILANEN)

VALMISTUSVINKIT

1. Valitse spagetti
Käytä pastana spagettia. Kastike kiertyy ihastuttavasti ohuiden pastanauhojen ympärille. Muista keittää pasta al denteksi eli niin, että pastassa säilyy hieman purutuntumaa. Älä ylikeitä.
2. Muista valkuainen
Laita pastakastikkeeseen myös valkuainen. Pelkistä keltuaisista tulee herkästi liian tahmainen kastike.
3. Sekoita koko ajan
Sekoita, sekoita ja sekoita. Kun lisäät kanamunat ja juuston kastikkeeseen, sekoita samalla taukoamatta, jotta kananmunaseos ei kokkaroidu.
4. Notkista nesteellä
Lisää loraus pastavettä kastiketta notkistamaan.
5. Mausta juustolla
Raasta pastakastikkeeseen juustoa suurin piirtein saman verran kuin mitä kananmunamassaa on.
6. Höystä muskotilla
Mausta valmis pasta suolan ja pippurin lisäksi ripauksella muskottipähkinää.
Sen yksinkertaiset ainekset kerma, kananmuna ja pekoni kietoutuvat yhdessä pastan ympärille makuhermoja kutkuttavaksi pastaelämykseksi.
Carbonara voi näyttää simppeliltä ja valmistuu nopeasti, mutta helppo se ei kyllä ole. Kun kyseessä on kananmunien lisääminen kuumalle pannulle, on vaarana kokkaroituminen. Näinhän ei pitäisi päästä käymään. Kastikkeen tulisi olla rakenteeltaan silkkisen kermaista.
Miten onnistua?
Näppärin tapa on ottaa pannu levyltä juuri, kun kananmunat lisätään. Notkean nopea sekoitus ja sitten loraus pastavettä ainekset silottamaan. Vielä hieman mausteita, ripaus suolaa ja kunnon rouhaus mustapippuria. Eikä sovi unohtaa salaista ainesosaa eli raastettua muskottipähkinää, jolla tämä pasta viimeistellään.
Mutta ei carbonara välttämättä pekonia kaipaa. Kun metsä pukkaa suppilovahveroita niinkin vauhdikkaasti kuin tänä vuonna, voi pekonin säästää aamiaisherkutteluun. Sienillä kruunatusta kasvisversiosta syntyy yhtä maukas ja pastan ystävää hellivä pastakulhollinen.
Suppilovahverocarbonara
(4 hengelle)
5 dl suppilovahveroita
400 g täysjyväpastaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl kermaa
1 kananmuna + 1 keltuainen
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua muskottipähkinää
kunnon rouhaus mustapippuria
1,5 dl raastettua parmesaania tai pecorinojuustoa
0,5 ruukkua salvianlehtiä
öljyä
1. Kuumenna loraus oliiviöljyä pannussa ja friteeraa salvianlehdet rapeiksi kuumassa öljyssä. Laita lehdet talouspaperin päälle valumaan ja odottamaan pastan koristelua.
2. Keitä pasta ohjeen mukaan. Säästä desilitran verran pastan keittovettä kastiketta varten. Freesaa veitsen sivulla murskattuja valkosipulin kynsiä sekä silputtua sipulia oliiviöljyssä, lisää sienet ja anna nesteen kiehua pois. Ota valkosipulin palaset pois pannulta.
MAINONTA
3. Sekoita raastettu parmesaani sekä kananmunat keskenään. Lisää sieni-sipuliseoksen joukkoon kerma, anna kiehua hieman kasaan. Ota pannu pois liedeltä, lisää kananmuna-juustoseos ja sekoita kastike hyvin. Lisää desin verran pastavettä sekä keitetty pasta. Sekoita, jaa pasta lämmitetyille lautasille ja koristele annos friteeratuilla salvialehdillä. Vie tarjolle.
4 x vinkki!
1. Kevytversion carbonarasta saat lisäämällä pastaan kerman ja keltuaisten sijaan tuoretta, sahramilla keltaiseksi värjättyä ricottajuustoa maustettuna hippusella suolaa.
2. Perinteiseen carbonaraan voit käyttää pekonin asemasta pancettaa. Pekoniversio carbonarasta on suolainen, joten lisää pastan keitinveteen suolaa maltillisesti.
3. Valkosipulista irtoaa riittävästi makua, kun sitä freesaa pannulla sienien tai pekonin kera. Valkosipulin maun ei tule peittää muita makuja alleen.
4. Mikäli et ole sienten ystävä, kokeile kasvisversioon sienten sijaan kesäkurpitsaa.
Lisää vedet kielelle herauttavia pastareseptejä löydätJotain maukasta -blogista.