perjantai 30. syyskuuta 2016

Neljä helppoa tapaa karsia suolankäyttöä



  

Suolaa on helppo syödä huomaamattakin yli ravitsemussuosituksen viiden gramman ylärajan. Näillä vinkeillä suolankäyttöä voi suitsia.
  • Suolankäyttöä kannattaa vähentää hiljalleen, jolloin makuaisti tottuu makujen muutokseen.
  • Suola kannattaa korvata muilla mausteilla. Myös kasvisten käytön lisääminen aterioilla on suositeltavaa.

(MOSTPHOTOS)
Suola on yhdistetty moniin terveysriskeihin. Se muun muassa nostaa verenpainetta, mikä taas rasittaa valtimoita ja sydäntä. Suolan käytön vähentäminen siis kannattaa. Aloita näillä neljällä pienellä askeleella.
1. Lisää tuoreiden kasvisten käyttöä
Vihannekset ja hedelmät eivät sellaisinaan sisällä suolaa, sen jo tiesitkin. Niiden lisäämisellä joka annokseen on paljon hyötyä.
Runsaskuituiset kasvikset pitävät sinut kylläisenä pidempään, jolloin tarve napostella aterioiden välillä pienenee. Lisäksi tutkimukset ovat yhdistäneet esimerkiksi perunan ja banaanin sisältämän kaliumin alhaisempaan verenpaineeseen, kertoo Health24.
2. Hyödynnä enemmän muita mausteita
Suola tuo makua ruokaan, se on totta. Mutta se ei todellakaan ole ainoa lajissaan.
Kokeile esimerkiksi tuoreiden yrttien käyttöä ruoanlaitossa. Jos ostat erilaisia maustesekoituksia, muista myös perehtyä niiden tuoteselosteisiin: osa niistä voi sisältää suolaa, jolloin niistä ei ole suolan korvaajiksi.
3. Vähennä käyttöä hiljalleen
Huomaat varmasti, jos seuraavalla ateriallasi jätät kaiken suolan pois. Tällöin kiusaus palata entiseen ruokavalioon voi muodostua suureksi.
Karsi liiallinen suola siis ruokavaliostasi hiljalleen. Näin makunystyräsi saavat totutella rauhassa muutokseen, eikä se tunnu yhtä radikaalilta.
4. Tarkkaile leivänsyöntiäsi
Leipä ja sen päälle laitettavat lisukkeet kuten levitteet, juustot ja leikkeleet saattavat sisältää huimia määriä piilosuolaa. Kokonaan leipää ei kuitenkaan kannata ruokavaliosta karsia.
Kiinnitä ennemmin huomiota leivän päälle laittamiisi asioihin: voisitko esimerkiksi korvata leikkeleet kasviksilla?
Lähde: Health24