perjantai 18. maaliskuuta 2016

18. MAALISKUUTA 2016  15.25

Hyvä Ikä on täynnä mahdollisuuksia

Yhä suurempi osa, jopa yli 70 % vanhuuseläkkeelle hiljakkoin siirtyneistä ihmisistä, haluaa varautua omaan vanhuuteensa. Ikääntyneet ihmiset ovat kiinnostuneita erilaisista asumisratkaisuista sekä itseään että myös omia vanhempiaan varten. Vanhuus on hyvä ikä. Sen mukanaan tuomat muutokset tulee kuitenkin ottaa huomioon.  
Hyvä Ikä -messujen kävijät haluavat itse tulla messuille katsomaan, kuulemaan, kyselemään ja muodostamaan omaa näkemystään tulevien vuosien varalle. Messut ohjelmineen ja Hyvän Iän yhteydessä järjestettävät seminaarit vastaavat kysymyksiin vanhuusikään liittyen. Siellä voit tavata asiantuntijoita, palveluiden tuottajia ja kehittäjiä. Apuvälineiden tai teknologisten ratkaisujen kokeilu on ollut yllättävän mieluisaa sekä nuoremmille että varttuneemmille ihmisille. Mistä asioista sinä haluaisit saada tietoa tai antaa kehittämiseen vinkkejä?  

Valinnanvapaus edistää arjen sujuvuutta  

Vaikka ihmiset toivovat saavansa yhteiskunnalta palveluja, he haluavat olla aiempaa tietoisempia itseään koskevista mahdollisuuksista ja keinoista hankkia myös itse tarvittavia palveluja.  
Valinnanvapauslainsäädäntö on paraikaa valmisteluvaiheessa. Jotta ikääntynyt ihminen tai hänen omaisensa voivat aidosti hyödyntää valinnanvapautta organisoitaessa palveluja itselle tai läheiselle, tulee ihmisten olla tietoisia palvelujen mahdollisuuksista, hinnoista, palvelujen tuottajan taustoista ja eri palvelumuotojen eroista.  
Valinnanvapaus ei toteudu tarkoituksenmukaisella tavalla, jos päätös esimerkiksi asumispalveluiden tuottajasta tehdään yksinomaan palvelujärjestelmässä toimivien suosituksen tai markkinointi-ilmoitusten perusteella. Mahdollisuus vaikuttaa omaan tai läheisen ihmisen vanhuuden asumiseen ja tukemiseen, on tärkeää. Yksilöllisten toiveiden huomioon ottaminen edistää arjen sujuvuutta ja onnellisuutta.  

Vanhusten hyvinvointia edistävä toiminta esille  

Julkisesta keskustelusta välittyy helposti yksipuolinen kuva ikääntyneiden ihmisten elämisen mahdollisuuksista sekä palvelu- ja asumismuodoista. ”Hyvä sana kauas kuuluu, paha kahta kauemmas”, sanoo vanha kansa eivätkä nuoremmat ikäluokatkaan lähde sanonnan viestisisältöä kieltämään. Yksittäiset epäonnistumiset iäkkäiden ihmisten palvelussa ovat aiemmin saaneet suuren julkisuuden.  
Pienemmälle huomiolle on jäänyt se upea ja innovatiivinen toiminta, mitä tehdään mitä moninaisemmissa organisaatiossa ikääntyneiden ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Ne ovat osoitus siitä, että hyvääkin toimintaa voi kehittää edelleen. Aktiivinen kehittäminen ja vanhusten tarpeiden huomioon ottaminen vie asioita eteenpäin. Esimerkiksi viime aikoina on toteutettu lupaavia toimintamalleja, joissa eri sukupolvet kohtaavat saman katon alla. Myös rakkaaksi tulleen kodin korjaaminen uudenlaisia tarpeita vastaavaksi kiinnostaa vuodesta toiseen.  
Onneksi toiminnan kehittäjät ja toteuttajat saavat myös paljon kiitosta suoraan asiakkailtaan ja heidän läheisiltään. Mediassa on enenevästi tarinaa myös onnistuneesta vanhenemisesta, hyvän iän tuomista mahdollisuuksista. Nämä tarinat ovat esillä myös messuilla. Ne ovat esimerkkejä ja hyviä ideoita, joiden toivomme leviävän laajaan tietoisuuteen.  
Hyvä ikä -messujen aika on 20.–21. lokakuuta Tampereen messukeskuksessa. Tavataan siellä hyvän iän ja sen mahdollisuuksien merkeissä. Vanhustyön keskusliitto on tapahtumassa mukana omalla osastollaan. Järjestämme messujen yhteydessä myös SeniorSurf-seminaarin ikääntyneiden ihmisten oppimisen ja digitalisaation -teemoilla. Ilmoittaudu mukaan ajoissa.  Satu Helin VTKL
Satu Helin
Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja