tiistai 29. maaliskuuta 2016


Arviolta noin 500000 suomalaista sairastaa diabetesta.

Työkyvyttömyysriski vaanii diabeetikoita – taustalla yllättävä syy

2-TYYPIN DIABETES 
Diabeetikoilla on muita suurempi riski joutua työkyvyttömäksi varsinkin mielenterveyden häiriöiden takia.
2-tyypin diabetekseen liittyy sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä jo ennen taudin toteamista ja varsinkin sen jälkeen. Työterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että diabeetikoilla on muita suurempi riski joutua työkyvyttömäksi varsinkin mielenterveyden häiriöiden, kuten masennuksen takia.

Sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä alkoi olla jo ainakin kolme vuotta ennen diagnoosia. Diabeetikoilla oli noin kolme kertaa enemmän työkyvyttömyyspäiviä kuin ei-diabeetikoilla.

Työkyvyttömyyseläkkeen riski jopa kolminkertainen

Masennuksen lisäksi työkyvyttömyyttä aiheuttivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä sydän- ja verisuonisairaudet. Tutkimusprofessori Marianna Virtasen mukaan riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle oli jopa kolminkertainen verrattuna ei-diabeetikkoihin.

Täyttä varmuutta ei ole siitä, johtuvatko mielenterveyden häiriöt diabeteksesta vai aiheuttaako diabetes niitä.

– Itse sairastaminen voi masentaa ihmistä, kun työ- ja toimintakyky heikkenee. Toisaalta masentunut ihminen ei jaksa huolehtia itsestään, jolloin riski sairastua 2-tyypin diabetekseen kasvaa.

Alakulo ja väsymys diabeteksen oireita

Virtasen mielestään diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon pitäisikin liittää tiiviisti myös mielenterveyden, erityisesti masennuksen tutkiminen ja hoito.

– Myös jos potilas tulee valittamaan masennusta, ensiksi tulisi tutkia fyysinen terveys ja sulkea pois mahdollinen diabetes, sillä alakulo ja väsymys kuuluvat 2-tyypin diabeteksen oireisiin.

Diabetesta sairastavien heikkoon työkykyyn liittyi myös työstressiä, tupakointia, liikunnan puutetta ja liikalihavuutta. Tutkimuksessa havaittiin, että useammalla kuin joka kolmannella diabetesta sairastavista oli jokin krooninen oheissairaus. Lähes joka kolmannella painoindeksi ylitti 30.

Puoli miljoonaa suomalaista sairastaa

Työterveyslaitoksen tutkimushankkeessa seurattiin yli 16 000:n diabetesta sairastavan työikäisen työkykyä ennen ja jälkeen taudin toteamisen. Analyysissä oli mukana sekä suomalaista, ruotsalaista, englantilaista että ranskalaista aineistoa.

Arviolta noin 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta. Heistä lähes 75 prosentilla on tyypin 2 diabetes. 100 000–150 000 ei vielä tiedä sairaudestaan eli diagnoosia ei ole tehty. Uusia diagnooseja tehdään joka vuosi noin 25 000. Diabetes on yksi nopeimmin lisääntyvistä sairauksissa koko maailmassa.

Miksi ihmiset sitten eivät tiedä sairastavansa diabetesta?

– Ongelma on sama kaikissa sairauksissa, jotka ovat pitkään oireettomia tai vähäoireisia. Tämän vuoksi on tärkeää seuloa riskiryhmiä ja lisätä ihmisten omaa tietämystä, sanoo Virtanen.

Onko sinulla riski saada diabetes? Testaa täällä!



Jos et näe testiä yllä, voit tehdä sen tästä.

Diabeteksen oireet

  • Lisääntynyt jano
  • Lisääntynyt virtsaamisen tarve
  • Väsymys, erityisesti aterian jälkeen
  • Laihtuminen (verensokeri ollut jo pitkään yli 10 mmol/l)
  • Näöntarkkuuden heikentyminen, esimerkiksi television tekstitysten lukeminen vaikeutuu
  • Uusiutuva virtsatietulehdus tai hiivatulehduksia
  • Haavojen hidastunut paraneminen
  • Jalkojen tuntohäiriöt (diabetes ollut jo vuosia huonolla hoidolla)
  • Levottomat jalat tai jalkakrampit, eli ”suonenveto”
  • Mielialan vaihtelu, masentunut ja vetämätön olo
  • Erektiohäiriö

KOMMENTIT (32)

  • ostakaa mittari23
    Mitä miettimään ja jollakin kysymyksillä testaileen. Verensokeri mittarin aloitusliuskoineen maksaa tasan 10€ ja lähes jokaisella on joku tuttu jolta saa liuskoja ilmaiseksi senkin jälkeen. Itse saan muorilta niin paljon kun haluan sillä se saa ne ilmaiseksi terkkarista. Testausta kerran pari kuussa eikä tule yllätyksenä mitään. Aika paljon omatoimisia testaajia on kun verensokeri mittareita myyty tänne 3 vuoden aikana 7 miljoonaa.
  • Syy ja seuraus56
    Tuo ei pidä paikkaansa. Kyse on siitä että masentuneilla ja paljon töistä poissa olevilla puhkeaa helpommin diabetes. Normaalipainoiselle raittiille henkilölle diabetes ei aiheuta yhtään poissaoloja jos tauti nyt jostain syystä sattuisi puhkeamaan.
  • 1-tyyppi79
    En ihan komppaa ko. elvistystä. Olen 1-tyypin diabeetikko sairastanut tautia jo 49 vuotta. Töissä olen vieläkin vaikka olen 66-vuotias. Ainoa poissaoloni 43 työvuoteni aikana on ollut äitiysloma. Mitään muita työkykyä alentavaa sairautta ei minulla ole vaikka sairastan verenpainetautia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa. Muita työtovereitani seuraten heillä on paljon enemmän poissaoloja vaikka em. sairauksia heillä ei ole todettu.
NÄYTÄ LISÄÄ