perjantai 18. maaliskuuta 2016

Oluen yllättävät terveyshyödyt

Perjantai 18.3.2016 klo 14.29
 
  
Voiko olut auttaa ehkäisemään syöpää?

(MOSTPHOTOS)
The Telegraphin mukaan ajatus ei ole aivan mahdoton. Univeristy of Idahon tutkijat ovat havainneet, että oluen tekoon käytettävät maltaat sisältävät happoja, jotka voivat olla avuksi syövän hoidossa ehkäisyssä. Nämä hapot voivat myös pysäyttää sairauksia aiheuttavien bakteerien lisääntymisen. Tutkijat yrittävät nyt löytää tavan eristää niitä maltaista tai valmistaa näitä happoja laboratorio-olosuhteissa uusien syöpälääkkeiden kehittämistä varten. Tätä syöpälääkettä odoteltaessa voidaan muistella muita terveyshyötyjä, joita oluesta on tutkimuksissa löydetty.
1. Pienempi virtsakivien riski
Oluen juominen voi pienentää virtsakivien riskiä. Sen sisältämä neste lisää virtsan muodostusta. Virtsasta tulee laimeampaa, joten kivuliaiden kiteytymien muodostumisen riski pienenee. Oluen alkoholi voi myös tehosta kalkin poistumisten elimistöstä, ja virtsakivet muodostuvat nimenomaan kalkista.
2. Olut voi suojata sydäntä
University of Scranton in Pennsylvaniassa tehdyn tutkimuksen mukaan tumman oluen juominen voi pienentää sydänkohtausriskiä, koska se vähentää verta kuljettavien valtimoiden ahtautumista. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, ettei oluen määrää kannata liioitella. Parhaat vaikutukset saadaan kohtuukulutuksella.
3. Halvausriski pienenee
Useammassakin yhdysvaltalaistutkimuksessa oluen kohtuullinen kulutus voi pienentää aivohalvausten riskiä. Niiden yleisin syy on aivoihin muodostuva veritulppa, joka tukkii veren ja hapen virtauksen. Oluen juominen tekee kuitenkin verisuonista joustavampia, minkä ansiosta veren virtaus helpottuu ja veritulppien riski pienentyy.
4. Vahvemmat luut
Olut sisältää paljon piitä, mineraalia joka auttaa vahvistamaan luita. Mutta tässäkin suhteessa parhaat vaikutukset saadaan kohtuullisilla olutmäärillä. 1-2 olutlasillista pienentää murtumien riskiä, sitä suuremmat määrät taas kasvattavat sitä.
5. Unilääke
Olut toimii luonnollisena unilääkkeenä, väittää Indiana University School of Medicinen tutkimus. Se stimuloi dopamiinin tuotantoa aivoissa, ja dopamiini puolestaan helpottaa nukahtamista. Unen kannalta olutta kuitenkin tarvitaan minimaalinen määrä. Tutkimuksen mukaan jo pelkkä ruokalusikallisen maistaminen lisää dopamiinin eritystä. Suuremmista määristä kannattaa pidättäytyä, koska alkoholi heikentää unen laatua.
6. Kaihi kuriin
Kanadalaisen University of Western Ontarion tutkimuksen mukaan oluen antioksidantit voivat pienentää kaihin riskiä. Kaihi on yksi yleisimmistä iän mukana näköä heikentävistä sairauksista. Erityisen paljon hyödyllisiä antioksidantteja näyttäisi olevan tummissa olutlaaduissa.
MARIANNE ZITTING