perjantai 18. maaliskuuta 2016

Kokkasitko taas jauhelihaa? Älä huoli, niin tekevät muutkin

Keskiviikko 16.3.2016 klo 14.35
 
  
Jos suomalaiset jotain ruoka-ainetta rakastavat, niin jauhelihaa. Suuri osa suosikkiruoistamme nimittäin syntyy siitä.
Jauhelihakastike oli viime vuonna suomalaisten suosikkoruoka. Monikäyttöinen soosi maistuu niin pastan kuin perunankin päällä.
Jauhelihakastike oli viime vuonna suomalaisten suosikkoruoka. Monikäyttöinen soosi maistuu niin pastan kuin perunankin päällä. (RONI LEHTI)
Jauhelihakastike oli viime vuonna Suomen suosituin ruokalaji, toteaa TNS Gallupin Ruokatietoa 2015 -kirja. Kahden vuoden välein julkaistavaan kirjaan kootaan tietoa meikäläisten makumieltymyksistä, ruoan ostamisesta ja elintarvikkeiden kulutuksesta.
- Jauhelihasta tehdään ruokaa entistä enemmän. Suosituimpien ruokalajien kärkipäässä olivat jauhelihakastikkeen lisäksi lihapullat, makaronilaatikko ja jauhelihapihvit. Jauhelihan suosiota selittävät talouden taantuma ja raaka-aineen monikäyttöisyys, kertoo tutkimuspäällikkö Pasi SaarnivaaraTNS Gallupin uutiskirjeessä.
Lihaa Suomessa popsittiin viime vuonna enemmän kuin koskaan ennen. Jauhelihan ohella suosiossa oli broileri, jota syötiin viime vuonna seitsemän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös kalan kulutus kasvoi selvästi: toiseksi suosituimmaksi ruokalajiksi nousi paistettu kala, ja myös uunikala pääsi kärkikymmenikköön.
Saarnivaaran mukaan pidemmän aikavälin trendit osoittavat, että kala on tullut ruokapöytiin jäädäkseen. Broilerin lisäksi myös munakas on vakiinnuttanut paikkansa arkisena ruokasuosikkina, jota voidaan syödä useampanakin päivänä viikossa. Saarnivaaran kertoo, että tilastojen mukaan erot eri ruokalajien suosiossa ovat tasaantuneet. Hänestä se viestii siitä, että suomalaiset syövät aiempaa monipuolisemmin.
MARIANNE ZITTING