sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Tervetuloa kirkkoon Bar Loosessa! Hyvää pääsiäistä!
Alkusanat Suomen toiseksi vanhimman helluntaiseurakunnan pääsiäistapahtumassa keräävät taputuksia ja hyväksyvää vihellystä. Helsingin Annankadun tunnettuun rokkibaariin kokoontunut seurakunta kuuntelee musiikkiesitykset seisten, osa kääntää kämmenensä ja kasvonsa kohti kattoa.
Tunnelma Fila Helsingin pääsiäistapahtumassa on paikoin hurmoksellinen.
Mutta miksi jumalanpalvelus pidetään yökerhossa? Jos unohtaa Loosen olevan anniskeluravintola, sen voi nähdä juuri sinä mikä se onkin: konserttisali, joka tarjoaa musiikkiin vahvasti tukeutuvalle tapahtumalle käytännölliset puitteet Helsingin ytimessä.
Toisaalta urbaaniksi, rokkaavaksi ja elämää avartavaksi itseään kutsuvalle seurakunnalle kuviteltujen rajojen rikkominen lienee luontevaa.
”Haluamme, että kirkkoon tullessa ei astu ikään kuin toiseen maailmaan. Monille Loose on tuttu paikka, meidän jäseniämme käy täällä soittamassa”, sanoo pastoriJohan Forsbäck, joka on pukeutunut kaftaanin sijaan rentoon villapuseroon.
”Tämä on hyvä mesta, täällä on hyvä fiilis.”
Lopulta tapahtumapaikan valinnassa on kyse ihmisten tavoittamisesta. Nimettömänä pysyttelevän seurakunta-aktiivin mukaan on hyvä idea tuoda kirkko pois kirkkorakennuksesta, jos se haluaa pitää kynnyksensä matalana.
Forsbäck viittaa suoremmin evankeliumin levittämiseen.
”[Paikan valinta] on sen arvoista, jos tällä voi auttaa jotakuta tajuamaan, että Jeesus rakastaa häntä”, hän sanoo.
Perinteisesti Filan tilaisuuksissa käy runsaasti ensikertalaisia.
Jumalanpalveluksen pitäminen Loosessa kerää vierailta lähinnä kiitosta.
Kaikkia uusi ylistysympäristö ei kuitenkaan miellyttänyt. Neljä vuosikymmentä Filan tapahtumissa käyneet Esa Ja Eivor Kohonenkertovat suhtautuneensa Looseen varauksella.
”Minulle tämä on vaikeaa. Syy ei ole uskonnollinen, olen kuitenkin absolutisti ja pyrkinyt aina karttamaan tällaisia paikkoja”, Kohonen sanoo.
Hän kuitenkin huomauttaa, että kirkon pitää antaa nuorille tilaa kehittää omia tapojaan levittää evankeliumia. ”Sanoma ei ole muuttunut mihinkään.”
”Täälläkin voi ylistää Jumalaa”, Eivor Kohonen lisää.
Vieraiden ikä vaihtelee pikkulapsesta eläkeikäiseen, mutta iso osa läsnäolijoista on nuoria aikuisia. Juuri sitä ikäryhmää, jonka katoa valtakirkko harmittelee.
Filan ohella muutkin karismaattiset yhteisöt, kuten Suur-Helsingin seurakunta (Suhe) kasvattavat suosiotaan.
”Olen käynyt täällä viime kesästä lähtien. Elämäni pyörii aika paljon tämän ympärillä – täällä on aivan mahtava porukka ja nuorekas henki”, sanoo Suvi Bezerra.
Bezerra saapui tapahtumaan brasilialaisen miehensä kanssa. Aiemmin ruotsinkielinen seurakunta onkin nykyään varsin kansainvälinen – suomea, ruotsia, englantia ja eksoottisempiakin kieliä kuulee puhuttavan sekaisin.
Fila Helsinki suunnittelee järjestävänsä kokouksiaan Loosen tapaisissa tiloissa jatkossakin.
JUHANI NIIRANEN / HS
Eivor ja Esa Kohonen osallistuivat Fila-seurakunnan pääsiäistapahtumaan sunnuntaina.
Eivor ja Esa Kohonen osallistuivat Fila-seurakunnan pääsiäistapahtumaan sunnuntaina.
JUHANI NIIRANEN / HS
Rennosti pukeutunut pastori Johan Forsbäck saarnasi sunnuntain tilaisuudessa.
Rennosti pukeutunut pastori Johan Forsbäck saarnasi sunnuntain tilaisuudessa.