maanantai 28. maaliskuuta 2016

Kuluttaja: Virhe pesuaineen käytössä jättää lian laminaatin pinnalle

Lauantai 19.3.2016 klo 15.24 (päivitetty 20.3.2016 klo 09.44)
 
  
Markettien pesuainevalikoimissa voi olla rivikaupalla useiden lupausten tuotteita. Tuotteesta ei tarvitsisi kuitenkaan katsoa kuin yksi luku, Kuluttaja-lehti muistuttaa.
Liika saippua ei lähde laminaatin pinnalta helposti, vaan se jymähtää lian päälle.
Liika saippua ei lähde laminaatin pinnalta helposti, vaan se jymähtää lian päälle. (MOSTPHOTOS)
Vaikka markettien hyllyillä myydään lukuisia täsmätuotteita eri tarkoituksiin, yksi ja sama tuote voi sopia lähes kaikkeen, Kuluttaja-lehti kertoo. Riippuen siitä mitä ollaan pesemässä, tarvitaan vain pesuaineen pH-arvo arvioinniksi siitä, toimiiko tuote halutussa tarkoituksessa. Jos tuotteessa ei sitä mainita, se kannattaa jättää ostamatta.
Näin pH-arvot tehoavat eri kohteisiin:
Pesutilat, kalkkisaostumat ja ruoste: 2-5 (hapan)
Ylläpitosiivous, käsin tiskaaminen, ikkunat ja herkät pinnat: 6-8 (neutraali)
Yleispesuaine jokapäiväiseen siivoukseen sekä saunan ja uunin pesuun: 8-10 (heikosti emäksiset)
Rasvainen lika, vahanpoisto, öljylian irrotus sekä koneastianpesuaine: 10-11(emäksiset)
Tuotteen pH-arvo on myös turvallisuusasia: Alle 7 pH on hapan ja yli 7 pH on emäksinen. Neutraalit siivousaineet (pH 6-7) ovat yleensä turvallisia käyttäjälle, eivätkä vaurioita pintamateriaaleja. Vahvasti happamat (pH 2-0) puhdistusaineet voivat taas syövyttää laattojen sauma-aineita, kivipintoja sekä metalleja. Ne saattavat myös syövyttää ihoa, Siivousaineet.fi kertoo.
Vahvasti emäksiset (pH 11-14) siivousaineet on huuhdeltava erittäin huolellisesti.
Näin lika jymähtää laminaattilattiaan
Tuotteiden käyttöohjeissa neuvotaan, kuinka paljon tuotetta kuuluu lisätä pesuveteen. Jos kuuraa esimerkiksi laminaattilattiaa, suositusta ei kannata ylittää, sillä pesuaineen turha lisääminen ei poista itse likaa, Kuluttaja-lehti kertoo. Se itse asiassa voi ajan saatossa vaikuttaa ikävällä tavalla, sillä laminaattilattian pintaan jää herkästi pesuainetta. Kun tuotteella "lotraa", pesuaine kerääntyy laminaatin pintaan ja saattaa jymähtää sitkeästi varsinaisen lian päälle.
Vaikka pinnan olisi pyyhkinut nihkeällä liinalla, ajan kuluessa pintaan jää monta kerrosta pesuainetta ja lopputuloksena se alkaa harmaantua, Kuluttaja-lehdessä kuvaillaan.
Laminaattilattiaan sopii mieto yleispuhdistusaine (pH 6-8).
Lähteet: