perjantai 18. maaliskuuta 2016

Osa velkaantuu liikaa ja liian nopeasti – näin varaudut korkojen nousuun

Lauri Lähteenmäki
Osa velkaantuu liikaa ja liian nopeasti – näin varaudut korkojen nousuun
Nordea teki Taloussanomille esimerkkilaskelman siitä, kuinka paljon kuukausittain kannattaisi säästää korkojennousun varalle.
Finanssivalvonta (Fiva) patistaa suomalaisia varautumaan asuntolainojen korkojen nousuun.
Fivan johtajan Anneli Tuomisen mukaan riskinä on, että jotkut velkaantuvat liikaa ja liian nopeasti, kun jo negatiivisiksi painuneet markkinakorot ovat tehneet asuntolainoista ennätyksellisen halpoja.
Lue myös nämä:
  • Halpojen taloyhtiöiden jättiremontit järkyttävät – lasku jopa sata tonnia
  • "Korjauspommi" voi johtaa asunnon pakkomyyntiin – mikä on isännöitsijän vastuu kalliissa remontissa?
  • HS: Suomessa on valtavasti arvottomia taloja
    Tuominen avasi näkemyksiään suomalaisten pankkien ja eläkevakuuttajien tilaa käsitelleessä katsauksessa Helsingissä maanantaina.
    – Suomessa kotitalouksien velkaantumisaste on jo nyt suhteellisen korkea. Vaikka korkojennousu ei ole tämän hetken asia, siihen pitää pystyä varautumaan pitkällä aikavälillä, Tuominen sanoo Taloussanomille.
    Korkojen nousuun kannattaa ennen kaikkea varautua mitoittamalla oma laina niin, että lyhennyksistä selviää, vaikka korot nousisivat. Sen ohella olisi hyvä panna rahaa sivuun pahan päivän varalle.

    Näin korkojen nousu tuntuu kukkarossa

    Nordean viime viikolla julkistama kysely kertoi, että suomalaiset varautuisivat korkojennousuun ennen kaikkea säästämällä.
    Nordea teki Taloussanomille esimerkkilaskelman siitä, kuinka paljon kuukausittain kannattaisi säästää korkojennousun varalle.
    Oletuksena on 100 000 euron laina 20 vuoden maksuajalla. Lyhennystapana on annuiteetti, eli lainaa maksetaan takaisin samansuuruisina maksuerinä.
    Lähtökorko on 1,5 prosenttia, joka vastaa suunnilleen suomalaisten asuntolainojen nykyistä keskikorkoa.
    Jos lainan kokonaiskorko nousisi 1,5 prosentista 3 prosenttiin, kuukausierän määrä nousisi noin 72 eurolla, eli sen verran pitäisi pystyä kuukaudessa panemaan säästöön kallistuneen lainan lyhentämiseksi.
    Jos korko kasvaisi edelleen 3 prosentista 5 prosenttiin, säästösumma nousisi 150 euroon.
     Kuukausisäästämisen ei kannata olla ainoa tapa varautua korkojennousuun, mutta se on hyvä lisä. Tärkeintä on aluksi mitoittaa asuntolaina omaa maksukykyä vastaavaksi niin, että pelivaraa on myös korkojennousulle, sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Taloussanomille.
    Kärkkäisen mukaan kenenkään ei kannata tuudittautua siihen, että markkinakorkoon sidotun oman asuntolainan kulut säilyisivät ennallaan koko laina-ajan.
    – Tällä hetkellä laina-ajat ovat niin pitkiä, että korot tulevat väistämättä jossain vaiheessa nousemaan, Kärkkäinen sanoo.

    Monen asuntolainassa on markkinakorko

    Fivan Tuomisen mukaan yksinkertainen tapa varautua on myös lainan sitominen osittain tai kokonaan kiinteään korkoon.
    Tuominen muistuttaa, että ylivoimainen enemmistö asuntolainoista on Suomessa sidottu vaihtuviin markkinakorkoihin.
    Monissa muissa Euroopan maissa valtaosa lainoista on sen sijaan sidottu kiinteisiin korkoihin.
    – Olen hieman ihmetellyt sitä, että Suomessa nämä kiinteäkorkoiset luotot eivät ole ainakaan toistaiseksi saavuttaneet jalansijaa asiakkaiden keskuudessa, Tuominen sanoi Finanssivalvonnan tilaisuudessa.

  •