maanantai 28. maaliskuuta 2016

Uudellamaalla nähtiin taas tulipallo - "vihreä, kuten ilotulitusraketti"

Tiistai 29.3.2016 klo 00.28


  

Ursan Taivaanvahti-palveluun on tehty lähes 300 havaintoa pääkaupunkiseudulla maanantai-iltana nähdystä tulipallosta.
Sunnuntai-illan kirkas tulipallo näkyy Hankasalmen observatorion automaattisen AllSky-kameran kuvassa. Kuva otettu kello 22.36.
Sunnuntai-illan kirkas tulipallo näkyy Hankasalmen observatorion automaattisen AllSky-kameran kuvassa. Kuva otettu kello 22.36. (JYVÄSKYLÄN SIRIUS / ARTO OKSANEN)
Suomessa nähtiin maanantai-iltana taas hyvin kirkas tulipallo.
Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-palveluun on tehty maanantai-iltana yli 300 havaintoa tulipallosta Uudenmaan taivaalla. Moni kertoo palvelussa, että tulipallo näytti putoavan Helsinkiin.
Tulipallot ovat hyvin kirkkaita tähdenlentoja, jotka näkyvät taivaalla yleensä vain muutamia sekunteja. Jos ilmakehään saapuva kappale on tarpeeksi kookas, siitä voi pudota maahan meteoriitti.
Tulipallo havaittiin taivaalla noin kello 21.45. Myös Iltalehden lukijat kertovat nähneensä taivaalla vihreän, turkoosiin vivahtavan tähdenlennon.
- Vihreä, kuten ilotulitusraketti näytti lentävän matalalla moottoritien yli koillisesta lounaaseen. Saattoi olla lisäksi valkoista valoa, kuvaillaan väriä Taivaanvahti-palvelussa.
Yksi havainnoistaan raportoinut kertoi suorastaan säpsähtäneensä näkyä.
- Se näytti kirjaimellisesti nuotiotulen värillä hehkuvalta ja paljon isommalta kuin tavallinen tähdenlento. Olen nähnyt vain perus "tähdenlentoja" aikaisemmin, niin hieman säpsähdin, kun että mikä meteoriitti tuossa putoaa, kirjoittaa yksi havainnostaan Taivaanvahti-palveluun.
Tulipallon havainnointia on helpottanut kirkas sää.
Pikkumeteoriitti sunnuntaina
Viimeksi tulipallo havaittiin sunnuntai-iltana Etelä- ja Keski-Suomessa.
Ursan Marko Pekkola kertoi Iltalehdelle kappaleen mallinnuksen valmistuneen maanantai-iltapäivällä. Mallinnuksen perusteella maahan asti tulipallosta selvisi noin 200-grammainen pikkumeteoriitti, joka putosi noin 20 kilometriä Kuusankoskelta luoteeseen. Sen löytäminen maastosta on hyvän epätodennäköistä.
- Keski-Euroopassa etsintärajana pidetään 250 grammaa, sitä pienempiä ei lähdetä edes etsimään, Pekkola kertoo.
Aiemmin tänä vuonna Mikkelin Otavaan putosi pikkuinen siru, vain noin 100 gramman painoinen.
Kirkkaista ja kookkaista tulipalloista tehdään havaintoja pari, kolme kertaa vuodessa.
T