perjantai 18. maaliskuuta 2016

9 diabeteksen varhaista varoitusmerkkiä

Torstai 28.5.2015 klo 12.50 (päivitetty klo 12.50)
 
  
Tyypin 2 diabetes tulee yhä yleisemmäksi ympäri maailman, mutta sen oireet ovat niin salakavalia, että monet saattavat sairastaa sitä pitkään tietämättään, kirjoittaa Expressen.
Päänsärkykin voi olla merkki diabeteksesta.
Päänsärkykin voi olla merkki diabeteksesta. (MOSTPHOTOS)
Aikuistyypin eli tyypin 2 diabetes on jatkuvasti yleistyvä sairaus. Yleensä se johtuu huonoista elämäntavoista eli liiasta epäterveellisestä ruoasta sekä liian vähäisestä liikunnasta. Diabetes voi olla myös periytyvää.
Toisin kuin tyypin 1 diabetes, joka alkaa yleensä jo lapsuudessa, tyypin 2 diabetes alkaa vasta aikuisiällä, yleensä 40 ikävuoden jälkeen. Aikuistyypin diabeteksessa keho tuottaa insuliinia liian vähän tai se ei toimi toivotusti. Insuliinia tarvitaan verensokeritasojen säätelyyn. Liika sokeri veressä voi taas vahingoittaa munuaisia ja silmiä.
Diabeteksen oireet saattavat alkaa ilmetä hitaasti ja pitkällä aikavälillä. Oireet voivat aiheuttaa kehossa muutoksia, joista on hyvä olla tietoinen, sillä mitä aiemmin sairautta aletaan hoitaa, sitä paremmin voi estää sen mahdollisesti aiheuttamat muut oireet, kuten sydäninfarktin sekä aivo- ja hermostovauriot.
Hoito kannattaa aloittaa laittamalla ruoka- ja liikuntatottumukset remonttiin.
Tyypin 2 diabetes voi varoittaa itsestään seuraavilla varhaisilla varoitusmerkeillä:
1. Olet nälkäisempi kuin yleensä ja painosi saattaa nousta
Voimakkaat muutokset verensokerissa voivat saada akuutin nälän aikaiseksi. Samalla kun solut eivät saa tarpeeksi glukoosia, alkaa keho himoita sokeria.
2. Painosi voi pudota
Kun insuliini ei kykene kuljettamaan glukoosia soluihin, alkaa keho tuntea nälkää ja se ryhtyy samalla kuluttamaan lihasten proteiineja. Tämän seurauksena paino voi yhtäkkiä pudota.
3. Joudut vierailemaan jatkuvasti vessassa
Kun munuaiset joutuvat tekemään ylimääräistä työtä päästäkseen eroon veren liiasta glukoosista, lisääntyy virtsaamistarve. Tämän takia vessaan saattaa joutua nousemaan jopa useita kertoja yössä.
4. Tunnet olosi väsyneeksi
Kun keho joutuu tekemään jatkuvasti töitä solujen glukoosipuutteen eteen, voi olo alkaa tuntua väsyneeltä. Väsymys voi olla myös seurausta vessareissujen aiheuttamista unihäiriöistä.
5. Päähäsi koskee
Kohonneet verensokeritasot voivat aiheuttaa päänsärkyjä, jotka voivat vielä vahvistua kun tilanne huononee.
6. Sängyssä saattaa ilmetä ongelmia
Diabetes voi vaikuttaa jopa sukuelinten verisuoniin ja hermoihin, mikä voi muun muassa aiheuttaa naisilla emättimen kuivuutta ja miehillä erektiovaikeuksia.
7. Voit kärsiä näköhäiriöistä
Korkeat verensokeritasot voivat vaikuttaa myös silmien ja niiden linssien muotoon. Ne voivat aiheuttaa esimerkiksi valonvälähdyksiä näkökentän rajoilla ja sumentaa näköä. Tällaiset muutokset ovat yleensä ohimeneviä, mutta jos verensokeri pysyy korkealla pitkään, voivat vauriot muuttua pysyviksi.
8. Olet janoinen ja suusi kuiva
Lisääntyneen virtsaamistarpeen seurauksena keho yrittää palauttaa nestetasapainon kohdilleen, mikä taas voi aiheuttaa voimakasta janontunnetta ja suun kuivumista.
9. Haavat ja mustelmat paranevat huonommin
Liika sokeri tuhoaa valtimoita ja laskimoita, jolloin veri ei pääse kulkemaan riittävän hyvin, eivätkä kehon vauriot pääse siksi paranemaan kunnolla.
Lähde: Expressen
Juttua muokattu 3.6.2015 kello 9.30: Jutussa kerrottiin, että tyypin 1 diabetes alkaa lapsuudessa. Sairaus voi kuitenkin puhjeta myös aikuisiällä. Lisäksi tarkennettu tietoa, jonka mukaan aikuistyypin diabeteksessa keho tuottaa liian vähän insuliinia. Kyse voi olla myös siitä, ettei haiman erittämä insuliinia toimi toivotulla tavalla.